Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Херсонські лікарі розповіли про психічні розлади, які зустрічаються після коронавірусної інфекції

Covid-19 – це хвороба не лише фізичного, але й ментального та психологічного здоров’я. Зв’язок  між Covid-19 та порушеннями психіки описані у ряді досліджень. Протягом 6 місяців кожен третій  перехворівший  відчуває симптоми психічного розладу. Пандемія  може спричинити хвилю психоневрологічних розладів. 

 

Дослідниками  були виявлені  14 різних порушень, серед яких найчастіше – депресія, тривога, перепади настрою, хронічна втома, затуманення свідомості, порушення сну, когнітивні розлади у т.ч. концентрації уваги, пам’яті та швидкості розумових процесів. Восени минулого року психічні розлади були виявлені у 20 відсотків перехворівших. Згідно з новими даними (весна цього року) до розладів схильні 34 проценти перехворівших (результати опубліковані у науковому виданні Lancet). Синдром вираженої слабкості буває більш ніж у половини випадків. Частіше розлади зустрічаються у жінок середнього віку, близько 50. Через психоневрологічні розлади 18 відсотків людей пішли з роботи.19 – змінили роботу (2 дослідження у Великобританії).

Виявлена проблема потребує подальшого вивчення та вжиття заходів.Covid-19 більше не можна вважати виключно респіраторною інфекцією. Ймовірність того, що SARS-Cov-2 є нейротропним вірусом підкреслює необхідність оцінки його потенційного короткотривалого та довготривалого впливу на нервову систему. У грудні 2020 року запропонований  термін-довготривалий Covid-19 (12 тижнів та більше). При довготривалому Covid-19 акцент на мультидисциплінарній реабілітації з використанням фізіотерапіі, трудотерапіі, психокорекціі, психотерапії, психофармакотерапіі. При Міністерстві охорони здоров’я України створена мультидисциплінарна група, до якої увійшли імунологи, кардіологи, пульмонологи, неврологи, психіатри для розробки програми реабілітації.

Сама по собі ситуація з пандемією перетворилась на хроніострес, у зв’язку з чим адаптаційні механізми людини знаходяться у постійному напруженні.

Серед пацієнтів, які звернулися до психотерапевта у поліклініці №2 переважали тривожні, депресивні та виражені астенічні розлади.

При постковідному синдромі доцільний психосоматичний підхід до кураціі пацієнта. Основний лікар – лікар первинної ланки. Він знає пацієнта, його родину. Частіше за всього ,він буде ставити цей діагноз, організовувати мультидисциплінарну команду, надавати разом з родиною психологічну допомогу.

Пандемія Covid-19 виявилася своєрідним стрес-тестом для охорони здоров’я у світі,у країні. Це виклик для кожного, але для медиків особливо.

 Лікар-психотерапевт Поліклініки № 2 КНП “Херсонська міська клінічна лікарня ім.Є.Є.Карабелеша”

Людмила Арбузова. 

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН