Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Миколаївський зоопарк відзначив ювілей з дня заснування

Сьогодні, 26 квітня 2021 року, Миколаївському зоопарку виповнюється 120 років. Про це розповіли на офіційній сторінці.

Це надзвичайно важлива подія не тільки для нашого зоопарку, а і для всього Миколаєва.

Історія створення Миколаївського зоопарку сягає своїм корінням в далеке минуле і доводиться на кінець 19-го і початок 20-го століть. Засновником Акваріума (так раніше називався зоопарк) був міський голова, юрист за фахом, Микола Павлович Леонтович (людина з трагічною долею – в 1937 році він був репресований і зник в катівнях КДБ). Крім основної діяльності він мав і цікаве хобі – власну колекцію риб, яка на ті часи була відома аж в Європі. Акваріуми в домі Леонтовича були обладнані за останнім словом техніки того часу: мали електричні компресори, підігрівачі. Риби були розміщенні в 75 акваріумах. Колекція налічувала близько 50 видів риб і земноводних, понад 1000 екземплярів.

М.П. Леонтович постійно публікував статті з акваріумістики, був активним членом товариства любителів природи Миколаєва.
Офіційною датою заснування Миколаївського зоопарку вважається 26 квітня 1901року. Саме в цей день Микола Павлович Леонтович вирішив відкрити свою колекцію для всіх бажаючих її побачити…

Пройшло 120 років історії: успіхів, перемог, труднощів і трагедій. П’ять поколінь фахівців віддали і віддають свої знання, сили і працю. Тисячі і тисячі тварин пройшли через його колекцію.
На сьогоднішній день Миколаївський зоопарк – це один із найстаріших зоопарків України. Він має найбільшу колекцію диких тварин серед зоопарків України. Вона налічує близько 500 видів і більше ніж 5000 особин.

Наш зоопарк є одним із об’єктів природно-заповідного фонду України, який утримує та розводить диких тварин з метою збереження генофонду зоологічних колекцій, особливо зникаючих, рідкісних, занесених до Червоної книги України i міжнародних Червоних списків.
Єдиний серед зоопарків України має діючий Музей історії зоопарку, який зараз є філіалом обласного краєзнавчого музею «Старофлотські казарми».
Зоопарк має свій прапор, герб та гімн. Девіз Миколаївського зоопарку: «Тільки нашими спільними зусиллями ми зможемо зберегти світ диких тварин».

Миколаївський зоопарк – єдиний представник України у Всесвітній асоціації зоопарків і акваріумів ( WAZA) , кандидат у членство Європейської асоціації зоопарків і акваріумів (EAZA), член Євразійської регіональної асоціації зоопарків і акваріумів (EARAZA), Міжнародної системи обліку тварин.

Наш зоопарк є одним з ініціаторів створення Української асоціації зоопарків і акваріумів (UAZA), президентом якої є директор Миколаївського зоопарку Топчий Володимир Миколайович. Учасник Європейської програми зі збереження рідкісних видів тварин (EEP).

Нагороджений «Кришталевим Рогом Достатку» (нагородою Міжнародного Академічного рейтингу «Золота Фортуна»), Грамотою Кабінету міністрів України, Почесною відзнакою Миколаївського міського голови «За заслуги перед городом Николаевом». Переможець I Всеукраїнського конкурсу «100 найкращих товарів України – 2003», конкурсу «Україна туристична» ( 2008 р.).

Сьогодні, на честь поважного ювілею нашого зоопарку, відбулося нагородження співробітників, які відпрацювали у Миколаївському зоопарку безперервно 5 і більше років, пам’ятною відзнакою «120 років Миколаївському зоопарку», заснованою Миколаївським зоопарком для громадян України за значні заслуги перед Миколаївським зоопарком і суспільством у справі захисту, збереження та відтворення тваринного світу та розвитку зоопарківської справи в цілому.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН