Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Депутатська комісія з розвитку людського капіталу вирішила, як цьогоріч розподілятиметься фінансування

Про це розповів її голова, депутат обласної ради Олександр Співаковський. 

Сьогодні відбулося засідання депутатської комісії Херсонської обласної ради з питань розвитку людського капіталу. Питання одне, але дуже об’ємне – внесення змін добюджету на 2021 рік.

«На кону» – 9,5 мільйонів гривень «вільних залишків», тобто коштів обласного бюджету, які залишилися невикористаними за підсумками 2020 року, та 26 мільйонів гривень державних коштів – залишків освітньої субвенції.

Сумнівів відносно балансу цифр у документі, що запропонований нам для розгляду Херсонською обласною державною адміністрацією, у мене немає.
Вдячний директорці департаменту фінансів Вітренко Наталії Миколаївні, якій вдається тримати рівновагу між «забаганками» і реальними можливостями бюджету. Разом з тим, у мене багато питань щодо балансу сенсів. Виходячи з цього, запропонував сьогодні побудувати діалог навколо цифр і сенсів.

Упродовж першого кварталу ми провели 6 засідань, розглянули 41 питання. Тож розглядаючи зміни до бюджету, ми, як депутати, маємо право побачити, як наші висновки та рекомендації вплинули на логіку формування запропонованого нам фінансового документу. Бо зміни до бюджету – це той лакмусовий папірець, який показує: НАС ПОЧУЛИ чи НАС ВИКОРИСТАЛИ як статистів у грі «розділяй та володарюй».
На комісії ми відпрацювали стратегічні пропозиції щодо розвитку освіти області:
– Забезпечити пріоритетне фінансування обласної програми «Розвиток людського капіталу Херсонської області» на 2017–2024 роки;
– Запровадити інвестиційні інструменти для розвитку ринку освітніх послуг (банківські кредити для здобуття професійної освіти);
– Запровадити механізми реінвестування гуманітарної сфери області.
Реалізація цих пропозицій потребувала як управлінських зусиль, так і відповідного фінансового ресурсу, який мав би стати для області НЕ «БЮДЖЕТОМ ПРОЇДАННЯ», а «БЮДЖЕТОМ РОЗВИТКУ».
На сьогодні ми бачимо, що наші стратегічні пропозиції залишилися поза увагою.
У полі зору комісії були не тільки стратегічні речі, а й тактичні завдання. До них я віднесу наші висновки і рекомендації щодо виділення додаткових коштів обласного бюджету за запитами закладів, установ та організацій гуманітарної сфери області.

Всього у І кварталі у комісію надійшло 15 таких запитів. Для їх розгляду ми витрачали наш робочий час не на арифметику, а на пошук сенсів щодо ефективності витрачання обласних коштів.
Саме тому ми залучали до розгляду таких пропозицій наших колег-депутатів з інших комісій.

Я вдячний Гавренковій Вікторії Володимирівні як голові бюджетної комісії, яка разом з нами на всіх засіданнях. Мені приємно говорити про те порозуміння, яке є з іншими депутатськими комісіями. Підтвердження цьому – спільний розгляд питань з комісією соціального захисту (голова комісії Романій Михайло Дмитрович); спільне виїзне засідання комісії за участі голови комунальної комісії Ковальова Юрія Івановича. Рівень ділової комунікації та зворотного зв’язку між нашими комісіями на висоті, адже ми отримали 10 висновків від інших комісій про підтримку наших ініціатив.
Крім того, ми були у постійному діалозі з громадськістю: представники фізкультурно-спортивних товариств, профспілок, ректори провідних вишів – це наша цільова аудиторія, за якою ми «звіряли» наше бачення відносно раціонального витрачання коштів та розподілу додаткового фінансового ресурсу обласного бюджету.

А зараз про сенси. Що ми побачили у розподілі 9,5 мільйонів вільних залишків: освіті – 0; культурі – 6,3 мільйони гривень, у тому числі на регіональні цільові програми – 2,750 мільйони гривень, з яких 2 мільйони – на проведення «Чорноморських ігор». Хоч десь нас почули.

Решта коштів на ремонти об’єктів культури – Центру народної творчості, бібліотеки імені Гончара, музею природи, художнього музею. Всього біля 3,5 мільйонів гривень. ПРИЙМАЄТЬСЯ. Але мало це чи багато, ми не знаємо. Логіка формування цифр нам невідома.

Спорт – понад 1,7 мільйона гривень на підтримку ДЮСШ та ФСТ. ТУТ НАС ПОЧУЛИ. Але знову ж таки – чому 1,7 мільйона – не більше, не менше? Незрозуміло!

Разом з тим, поза увагою залишилися атовці, які захищали Україну в окопах та діти з особливими потребами, відносно яких нами було ухвалено спільні висновки з комісією соцзахисту. Мене непокоїть той факт, що у 9,5 мільйонах ми не знаходимо 300 тисяч гривень на соціальну складову: забезпечення конституційного права на здобуття професійної освіти нашими захисниками та особливими дітьми.
Тож звичайно, моєю пропозицією було переглянути видаткову частину змін до бюджету та знайти можливості для реалізації спільної ініціативи наших двох комісій: з розвитку людського капіталу та з питань соціального захисту.

Після бурхливих дебатів на комісії є надія, що нас почули. З’ясувалося, що питання по навчанню учасників АТО вже на стадії вирішення. Щодо студентів з особливими потребами та життєвими ситуаціями – подивимося під час завтрашнього засідання Президії обласної ради. Чи будуть зроблені реальні управлінські кроки щодо внесення змін до обласних програм та бюджету, до яких у чиновників не доходили руки майже місяць?

Проєкт рішення про зміни до бюджету комісія підтримала з декількома зауваженнями. Ми наполягаємо на забезпеченні навчання представників пільгових категорій. Про це я вже згадав вище. Також підтримано пропозиції зменшити видатки на утримання апарату обласної ради, збільшити видатки на підтримку заходів територіальної оборони, передбачити співфінансування для реконструкції художнього музею.
Запис трансляції засідання комісії можна подивитися на цій сторінці.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН