Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Херсонська область відзначила 77-річчя

У лютому 1944 року війська третього Українського фронту під командуванням генерала Р.Я. Малиновського розпочали операцію по звільненню території Херсонщини від нацистських окупантів, а вже 13 березня Херсон було звільнено.

Херсонська область є наймолодшою на півдні України. 30 березня вона відзначила своє 77-річчя, адже саме в цей день 1944 року Указом Президії Верховної ради СРСР «Про створення Херсонської області у складі Української РСР» було затверджене подання Президії Верховної Ради УРСР про утворення Херсонської області з центром у м. Херсоні. Громада області, як і всієї України, одразу ж після визволення приступила до відновлення зруйнованого народного господарства. Треба зазначити, що місто доволі швидко змогло зрушити з мертвої точки саме завдяки наполегливій та самовідданій праці херсонців.

З щирим захопленням розповідає про етапи розбудови міста директор навчально-виховного комплексу «Школа гуманітарної праці» Херсонської обласної ради Артем Кияновський: «Ми повинні бути вдячні своїм предкам за те місто, яке ми маємо та, найголовніше, пишатися ним! 29 квітня 1944 року вже у визволеному Херсоні вийшла перша газета — «Наддніпрянська правда». В цьому ж році почали роботу 12 технікумів, 8 ПТУ, 31 школа та два інститути — педагогічний та сільськогосподарський. До кінця року було відновлене залізничне з’єднання між Херсоном та Миколаєвом, а також авіаз’єднання з усіма районами Херсонської області. В цей час почав роботу завод ім. Петровського і електромашзавод».

Варто зазначити, що вже до кінця 1944 року було підняте 71 самохідне судно і 100 барж загальною водотоннажністю 13 тисяч тонн. Таку ж саму кількість зерна переробив відновлений херсонський елеватор. Був запущений завод з переробки сільськогосподарської продукції — Херсонський консервний комбінат ім. Сталіна.

Артем Олександрович наголосив на кількох важливих для промисловості Херсонщини датах: «В 1951 році був закладений суднобудівний завод, в 1952 році — бавовняний комбінат, в 1953 році танкер «Херсон» зійшов зі стапелів суднобудівного заводу, в 1954 році перші тонни пряжі вийшли з виробництва бавовняного комбінату». В 1945 році запрацював цегляний завод і почалося будівництво житла, перше з яких датується 1945-1946 роками в комплексі для робочих заводу ім. Петровського.

«Приклад наших предків, які за кілька років збудували величезні підприємства і відновили зруйноване місто, надихає нас. Сумно порівнювати з тим, що зараз робимо ми за 10-20 років», — підсумовує Артем Кияновський. – За роки післявоєнних п’ятирічок на Херсонщині було створено потужну промислову базу. Все це — заслуга наших земляків, які, об’єднавши сили, створили з краю перлину півдня України!”

Марина Азізова

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН