Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Скасування обов’язкової Державної підсумкової атестації для учнів 11-х класів призведе до зниження рівня знань

Про це на фейсбуці пише ректор Херсонського державного університету Олександр Співаковський:

– Скасування обов’язкової Державної підсумкової атестації для учнів 11-х класів, за яку 13 квітня проголосувала Верховна Рада, призведе до ще більшого відтоку молоді з України та зниження рівня знань.
Розумію, що це вимушена міра, пов’язана з карантином та бажанням трохи розвантажити дітей. Але чи прораховані наслідки? На мій погляд, цей закон містить певні ризики. Пов’язані вони з різким зниженням рівня знань, яке й так відбувається у зв’язку з дистанційним навчанням, неспроможністю системи забезпечити якість освіти. Ризик у тотальній демотивації випускників, бо їм зараз не потрібно напружуватися, аби отримати атестат.

У базовій нормі Закону містилося: якщо дитина не склала ДПА, то вона не отримує атестат про повну загальну середню освіту й відповідно не може претендувати на вступ до іноземних закладів на навчання. Адже без ЗНО за кордоном зараховують на навчання, а без атестату – ні. Зараз запобіжників немає, тобто випускник у будь-якому разі отримує атестат.

Замість того, щоб посилити контроль над якістю навчання, ми його послаблюємо. Замість того, щоб мотивувати дітей вчитися, опановувати складні точні науки, складати іспит з математики, ми взагалі кажемо, що вчити її не обов’язково.

Минулого року ми вже побачили, як скасування ДПА позначилося на результатах випускників. За даними Херсонського регіонального центру оцінювання якості освіти, у 2020 році у Херсонській області з 5905 випускників закладів ЗСО цього року лише 5,3% випускників обрали фізику для складання тесту ЗНО.

Ось ще факт, який свідчить про відсутність рівного доступу дітей з сільської місцевості на Херсонщині до якісної освіти й відповідно про рівень знань. Підсумкову атестацію у формі ЗНО пройшли 1397 випускників сільських закладів освіти, що становить 73,3% від їх загальної кількості. Отримали результат 160 і більше, тобто «4» і більше у розумінні п’ятибальної системи оцінювання – 160 учасників ЗНО, або 11,5% випускників.
Без освічених, розумних людей не буде розвитку держави. На жаль, більшість цього…

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН