Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

На депутатській комісії Херсонської обласної ради з розвитку людського капіталу розглянули 11 питань

Про це повідомляє депутат Херсонської облради Олександр Співаковський:

– Коротко про підсумки роботи постійної депутатської комісії Херсонської обласної ради з розвитку людського капіталу.
Розглянули 11 питань, майже всі з них – сесійні, які ми рекомендували до розгляду на пленарному засіданні сесії. Але прийняті позитивні рішення не означають, що у нас не було зауважень. Навпаки, майже кожний проєкт рішення та доповідь представника обласної державної адміністрації супроводжувалися дискусією та мали слушні рекомендації. Деталі ви можете побачити у записі прямої трансляції комісії, яку ми, до речі, організовуємо у незалежності від того, де саме проходить засідання.

Під час розгляду питань Порядку денного у тій чи іншій інтерпретації колеги-депутати кожного разу наголошували на необхідності дотримуватися логіки, принципу ефективності під час витрачання бюджетних коштів та при створенні цільових програм. Зараз ми маємо фактично бюджет проїдання, без жодного шансу на розвиток освіти, культури, спорту, без перспектив спланувати, наприклад, коли нарешті буде закінчено будівництво мостопереходу у Херсоні. Люди сьогодні питають: коли ж ми побачимо хоч якийсь розвиток Херсонщини?

Розглядали зміни до Стратегії розвитку Херсонської області до 2027 року та План реалізації заходів Стратегії. Стикнулися з тим, що за красивими правильними фразами «сприяти», «покращувати», «збільшувати» не стоять певні смисли та інструменти реалізації. Немє відповіді на питання: як саме обласна адміністрація пропонує розвивати культуру у сільській місцевості або забезпечувати безбар’єрний доступ до всіх об’єктів гуманітарної сфери, як це записано у Стратегії та передбачено законом? Зараз школи, будинки культури та багато іншого – це повноваження територіальних громад, гроші теж у них. Чи сприймають громади те, що записано у Стратегії, чи знають місцеві депутати про що йдеться у документі? Особисто я не почув чіткої відповіді. Децентралізація не означає, що громади не повинні забезпечувати виконання державної політики у сферах освіти, медицини, культури, спорту, соціального захисту тощо… І це завдання влади комунікувати, відслідковувати та реагувати на те, що відбувається в області, стояти на захисті прав людей.

Ще один факт, на який звернули увагу: відсутні свіжі актуальні статистичні дані, на підставі яких можна робити якісний аналіз соціально-економічної ситуації та прогнози. І це питання навіть не до конкретних чиновників, а до системи в цілому. В епоху діджиталізації у квітні 2021 року ми маємо спиратися на статистичні звіти 2019 року. На жаль, так це працює.

Рекомендації по всіх питаннях надано, дякую членам комісії за небайдужість і бажання працювати, аналізувати, а не штампувати рішення.
Дякую представникам інших профільних комісій Херсонської обласної ради, які розглядали рекомендації наших попередніх засідань та підтримали їх. Це свідчить про те, що у депутатському корпусі, попри політичне та світоглядне різноманіття, є розуміння спільної мети – сприяння розвитку Херсонщини.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН