Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Новий музей пам’яті жертв Голокосту планують створити в Одесі

Прохоровський сквер в Одесі зберігає сумну історію, саме звідси у вересні 1941 року викрадали євреїв «дорогою смерті».

Сьогодні сквер має важливе історичне і культурне значення, оскільки на його території знаходяться меморіальний комплекс пам’яті жертв Голокосту (творіння Зураба Церетелі), монумент пам’яті «Дорога смерті», а також Алея Праведників Світу.

Сквер планують впорядкувати, а на його території створити музей пам’яті жертв Голокосту і перенести сюди музей Голокосту з вул. Малої Арнаутської.

Замовником проєктування і проведення реконструкції нежитлової будівлі для створення музею пам’яті жертв Голокосту за адресою: Прохоровський сквер, 1/1 і благоустрою Прохоровського скверу призначено Комунальне підприємство «Міське капітальне будівництво».

Відповідний проєкт рішення був прийнятий на засіданні Виконавчого комітету Одеської міськради 25 березня 2021 року.

«Одеса продовжує демонструвати своє ставлення до історії, в тому числі її трагічних сторінок. Нам необхідно їх увічнити, щоб у майбутньому такі трагедії не повторювалися, тому створення музею пам’яті жертв Голокосту в Прохоровському сквері важливо і необхідно. Переговори з цього питання ведуться давно. Були пропозиції від громадських організацій профінансувати ці роботи. Поки що гарантованого джерела фінансування у нас немає. Знайдуться позабюджетні кошти — буде дуже добре, і ми будемо вдячні. Ні — будемо вишукувати кошти, в тому числі в бюджеті міста. Дорогу здолає той, хто йде, тому, головне, почати йти. Ми прийшли до того, що визначимо замовника проєктування, побудуємо, а далі всю життєдіяльність музею будуть вести громадські організації. У місті є діючий музей Голокосту, але ми перенесемо його в нове приміщення в Прохоровському сквері. Це повинен бути музей з сучасними технологіями і інтерактивними можливостями», — прокоментував прийнятий проєкт рішення Геннадій Труханов.

Коментар начальника Управління капітального будівництва Одеської міської ради Бориса Панова

Одеська міськрада

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН