Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У Запорізькій області фахівці встановили порушення на об’єктах сфери централізованого питного водопостачання

Фахівцями Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій  області в ході планових перевірок об’єктів централізованого питного водопостачання виявлено низку порушень вимог санітарного законодавства та ціноутворення.

Так, в березні 2021 проведені планові перевірки двох комунальних підприємств Василівського району, які надають споживачам послуги з централізованого питного водопостачання.

В ході перевірок, на цих об’єктах, були виявлені наступні порушення санітарного законодавства:

– не організована зона санітарної охорони підземних джерел централізованого питного водопостачання, не підтримується  водоохоронний режим;

– не ведеться документація з реєстрації аварійних ситуацій на  водопроводах, відсутні данні щодо своєчасної їх ліквідації;

– заходи з технічного утримання мережі шляхом проведення профілактичних, поточних і капітальних ремонтів не розроблені;

– не розроблена Робоча програма виробничого контролю якості та безпечності питної води, внаслідок чого не забезпечений систематичний виробничий контроль за якістю питної води.

Окрім того, за результатами лабораторного контролю, який проведений в ході перевірки, вода питна не відповідала за рядом санітарно-хімічних показників гігієнічним нормативам.

Також, виявлено, що тарифи за послуги з питного водопостачання були вище тих, які встановлені виконавчим комітетом відповідної сільської ради, що є порушенням вимог Закону України «Про житлово-комунальні послуги». Такі дії  комунальних  підприємств призвели до  необґрунтовано отриманої виручки від реалізації послуг з централізованого водопостачання в сумі 12,3 тис. грн.

За результатами перевірки  підприємствам надані  пропозиції щодо перерахунку плати за надані послуги з водопостачання та усунення порушень вимог санітарного законодавства, виявлених під час здійснення заходів державного нагляду (контролю). Окрім того, направлені приписи з вимогами повернення споживачам коштів, безпідставно отриманих підприємствами.

До комунальних підприємств Василівського району за порушення вимог щодо застосування державних регульованих цін застосованіщодо дотримання  адміністративно-господарські санкції в сумі 12,3 тис. грн.

На керівників підприємств, відповідно до ст. 42, ч.1 ст. 165-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення, накладені адміністративні штрафи у сумі 5,3 тис. грн.

Наразі продовжуються перевірки щодо дотримання вимог законодавства у сфері централізованого питного водопостачання.

ГУ Дердпродспоживслужби у Запорізькій області

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН