Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Сплаченими податками цікавилися 392 новокаховчанина

З початку року спеціалісти Новокаховської ДПІ Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі видали 392 довідки з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про суми/джерела виплачених доходів та утриманих податків.

Начальниця податкової інспекції Галина Серебрянська звертає увагу новокаховчан на те, що вони мають можливість самостійно отримати таку інформацію, використовуючи електронні сервіси ДПС. Для цього достатньо за допомогою Електронного кабінету подати запит та отримати відповідь «Відомості з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків», засвідчену кваліфікованою електронною печаткою ДПС.

Такий документ є аналогом документа, виданого контролюючим органом у паперовій формі. Перевірити правовий статус підпису можна на офіційному вебсайті центрального засвідчувального органу в розділі «Довірчі послуги» -> «Перевірити підпис» за посиланням. Одержувач електронного документа отримує можливість ідентифікувати підписувача такого документа та перевірити його цілісність.
Детально ознайомитись з Порядком отримання відомостей про доходи громадяни міста можуть на офіційному вебпорталі ДПС у рубриці: Фізичним особам/Отримання відомостей з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків в електронному вигляді за посиланням.
Спілкуйся з податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX».

Оподаткування спадщини та подарунків

Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі нагадує, що норми Податкового кодексу України зобов`язують оподатковувати об’єкти дарування, подаровані платнику іншою фізичною особою, за правилами, встановленими для оподаткування спадщини.
Оподаткування подарунків та спадщини залежить від ступеня споріднення спадкоємця та спадкодавця, а також від резидентського статусу цих осіб.

Зокрема, об`єкти спадщини (дарування), успадковані членами сім`ї спадкодавця першого та другого ступенів споріднення оподатковуються за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб.
Вартість будь-якого об’єкта спадщини, що успадковується спадкоємцями (обдарованими), які не є членами сім`ї спадкодавця першого та другого ступенів споріднення оподатковуються податком на доходи фізичних осіб за ставкою 5% або 18%.

Так, громадяни – резиденти, які отримують спадщину (подарунок) від громадянина – резидента, але не відносяться до членів сім`ї першого та другого ступенів споріднення, сплачують податок на доходи фізичних осіб за ставкою 5% від вартості будь-якої спадщини (подарунку).
Об`єкти спадщини, що успадковуються спадкоємцем від спадкодавця – нерезидента, та об`єкти спадщини, що успадковуються спадкоємцем – нерезидентом від спадкодавця – резидента оподатковуються за ставкою 18%.

Громадяни, які отримали у спадщину (подарунок) об`єкти спадщини, що оподатковуються за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб, можуть не звітувати, якщо у них відсутні інші підстави для подання річної податкової декларації про майновий стан і доходи.
Особи, які отримали спадщину, що оподатковується за ставкою 5% або 18% зобов`язані подати до контролюючого органу за податковою адресою, тобто за місцем реєстрації згідно з паспортними даними, декларацію за наслідками звітного 2020 року до 1 травня цього року, в якій включити суми таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу й визначити податкові зобов`язання з податку на доходи фізичних осіб та військового збору (ставка 1,5%).
Підписуйтесь на офіційну сторінку ДПС у Facebook – дізнавайтеся про податкові новини першими.

Як громадянам прозвітувати про доходи в Е-кабінеті?

Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі звертає увагу: для автоматичного заповнення декларації про майновий стан і доходи громадяни можуть скористатися сервісом Е-кабінету.

Для зручності та спрощення процедури подання декларації, ДПС запроваджено електронний сервіс, який дає змогу часткового автоматичного заповнення декларації в Електронному кабінеті платника.

Часткове автоматичне заповнення декларації здійснюється на підставі облікових даних платника, відомостей про отримані за звітний рік доходи, що містяться в Державному реєстрі фізичних осіб, відомостей про об’єкти нерухомого та рухомого майна, що містяться у реєстрах.

Для подання декларації в електронному вигляді попередньо потрібно отримати ключі електронного цифрового підпису, які видаються будь-яким акредитованим центром сертифікації ключів (далі – АЦСК). Перелік АЦСК ДПС та їх адресами розміщено у відкритій частині Електронного кабінету.

Вхід до Електронного кабінету здійснюється за адресою: https://cabinet.tax.gov.ua або через офіційний вебпортал ДПС.
Вподобайте офіційні сторінки ДПС та Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі у Facebook. З нами Ви завжди будете в курсі податкових новацій!

Пресслужба Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН