Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Понад 6 тисяч підприємців припинили роботу на Миколаївщині за “карантинний” рік

Минув рік від початку карантину в Україні, запровадженого 11 березня 2020 року. В Миколаєві протягом цього часу представники малого та середнього бізнесу близько десяти разів збиралися на мітинги під гаслом “Право на працю”, аби мати можливість працювати без обмежень. За інформацією Головного управління Державної податкової служби (ГУ ДПС) в Миколаївській області протягом “карантинного” року припинили свою діяльність 6341 ФОП.

Серед головних чинників припинення діяльності підприємці називають: необхідність платити податки, комунальні послуги, аренду під час простою.

“Коли був в березні перший цей потік карантину, ми сиділи вдома, але ми платили оренду. Тобто з березня по травень ми платили оренду, нам зробили знижку приблизно 20%, але на нашу суму це ніяк не вплинуло. Тобто ми як би сиділи вдома і платили”, – розповіла підприємиця Марина Коваленко.

Докладніше в сюжеті кореспондентів Суспільного:

За словами підприємиці Марини Шувалової, на ринках міста здали, або продали свої ролети і контейнери не менше 10 відсотків підприємців.

“Багато за цей період вже подумували і подумують закриватися, тому що потрібно платити податки за повним рахунком і по повній програмі, платити оренду, оренда немаленька, як в нашому місті, так і по всій Україні. Плюс ще комунальні послуги, які теж ніхто нам не відміняв і відстрочку не дають”, – сказала Марина Шувалова.

У ГУ ДПС області кажуть, що значних змін із закриттям бізнесу протягом карантинного року не спостерігалося.

“Коли ми зробили аналіз стосовно тих підприємців, які були зареєстровані протягом 2020 року і стосовно тих підприємців, які припинили свою підприємницьку діяльність, то ми побачили таку картину: у нас протягом січня-грудня 2020 року було взято на облік 6417 ФОПів. А припинили свою діяльність 6341 ФОП. Навіть коли був карантин, але ми бачимо тенденцію зросту”, – розказала виконуюча обов’язки заступника начальника Головного управління ДПС в Миколаївській області Ольга Купчишина.

Доктор філософії в економіці Андрій Зінченко, проаналізувавши явища, пов’язані з карантином в Україні, каже, що менше всього втрат зазнав великий бізнес, підприємці, які працюють на онлайн-майданчиках, служби доставки. Представникам малого та середнього бізнесу знадобиться певний час на “реабілітацію”.

Суспільне

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН