Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У лікарні Карабелеша впроваджують нові методики стентування сонних артерій

Сонні артерії забезпечують близько 70-85 відсотків припливу крові до мозку. З огляду на це, зрозуміло на скільки важливо, щоб вони функціонували беззаперечно. Однак, як будь-який людський орган, вони також дають збій, назва якому – атеросклероз сонних артерій.  Як стало відомо, у лікарні Карабелеша нещодавно впроваджено нову методику його лікування – стентування. Детально про те як відбувається така процедура розповів завідувач відділення хірургії судин КНП «Херсонська міська клінічна лікарня ім. Є.Є. Карабелеша» кандидат медичних наук Гардубей Євгеній Юрійович.

– Так, дійсно з кінця минулого року на базі нашого відділення  впроваджена методика стентування сонних артерій. У поточному році ми продовжуємо лікувати пацієнтів за її допомогою. Атеросклероз сонних артерій – небезпечне захворювання, оскільки характеризується  завуженням артерій, що несуть кров до головного мозку.  

І коли це стається, може трапитися  ішемічний інсульт. Так, 20 -30 відсотків від усіх інсультів пов’язані саме з проблемою в цих артеріях. І якщо у людини стався інсульт і вона з нього більш-менш нормально вийшла, то немає гарантії що не трапиться повторний інсульт, який може бути набагато важчим або призвести до смерті. 

Є три методи виявлення проблеми з судинами. Перше – ультразвукове дуплексне сканування судин шиї. Це найпростіший метод, який не потребує додаткової підготовки і виконується в УЗД кабінеті. Він показує виявлене звуження чи закупорку. Як правило, всім пацієнтам, які перенесли інсульт, обов’язково треба проходити такого роду обстеження, щоб побачити чи є проблема в сонних артеріях і чи саме вона призвела до інсульту. Тож його проходять перед випискою всі, хто лікується у міському інсультному центрі. Другий метод виявлення – комп’ютерна томографія з контрастуванням. Пацієнту, який знаходиться в апараті комп’ютерної томографії, у вену вводять контрастну речовину і ми на екрані бачимо його артерії. Цей метод більш дороговартісний і потребує певної підготовки.

Третій метод – це контрастна ангіографія. Через артерію в нозі чи руці ми заходимо спеціальним катетером в судини шиї і вприскуємо туди контрастну речовину і теж бачимо артерії. 

Як правило, для виявлення проблем з судинами, користуються першим методом, а другий і третій використовують як етап підготовки до операції.

Отже, які показання до оперативного лікування? Якщо у пацієнта завуження внутрішеньої сонної артерії становить 60 відсотків і вже був інсульт. Або – якщо не було інсульту, але є стеноз 70 і більше процентів. У цих випадках прямі показання до операції. Мета операції в першому випадку – не допустити повторний інсульт, якого побоюється майже 25 відсотків пацієнтів, які вже  перенесли перший інсульт протягом року. Бо повторний інсульт зазвичай важчий чи летальний. А в другому випадку – попередити перший інсульт. 

Є два види операцій. Перша – відкрита операція, що передбачає розріз на шиї та виділення артерії сонної. Потім робиться розріз артерії, видаляється атеросклеротична бляшка і артерія зашивається латкою з вени людини чи синтетичним матеріалом. Ця операція зазвичай потребує наркозу, та пережимання сонної артерії на 20-30 хв. Що само собою може інколи призвести до інсульту на операції. Крім того, пацієнту треба перебувати в лікарні до 5-7 днів та знімати шви.  Такі операції ми виконуємо вже близько 20 років.

Друга операція – закрите втручання. Коли через прокол в стегновій артерії під рентгенологічним контролем ми заходимо в артерії сонні. І в місце завуження ставимо стент. Стент – це металічна пружинка, яка відновлює нормальний просвіт судини. Під час цієї операції не потрібен наркоз, вона менш тривала і перекриття кровотоку в артерії максимум лише до 1 хвилини. Така операція є більш безпечною ніж відкрита, не така травматична (відсутні рани, шви на шиї) і пацієнт на другий день може бути виписаний. 

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН