Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У Херсоні вшанували Бориса Мозолевського

Третє засідання Артлабораторії «Українська Хата – талантами багата» цього року відбулось 28 лютого в актовій залі Гончарівки. Завсідники Артлабораторії з гідністю вшанували залюбленого в степ поета і археолога Бориса Мозолевського, який своїми знахідками і цілою низкою наукових праць довів, що історія державності проукраїнської Скіфії сягає IV століття до нашої ери і що українці є прямими спадкоємцями здобутків волелюбних степовиків, найменованих у вченому світі скіфами.

Ветеран журналістики Віктор Тютюн поділився з присутніми своїми враженнями від знайомства і спілкування з поетом-шестидесятником Борисом Мозолевським, якому 4 лютого мало б виповнитися 85 років. Сирота, який своєю наполегливою працею, далекоглядністю розуму та непримиримою впертістю досягнув вершин світового визнання, наснажував українську юнь на боротьбу за незалежність України. Знайдені ним скарби з Товстої Могили, де тодішні світили науки не передбачали ніяких сенсаційних знахідок, визнані найбільшим відкриттям археології ХХ століття. Знайдена ним скіфська пектораль врятувала його від мордовських таборів і поставила в один ряд із вченими світового рівня. Блискучо захищена кандидатська дисертація не мала свого логічного продовження. Докторську дисертацію наш земляк, вчений, який народився у селі Миколаївка Веселинівського району Миколаївської області, степовик з родини розкуркулених аграріїв, не встиг дописати. Підступна онкологічна хвороба 13 вересня 1993 року забрала у краян Бориса Миколайовича. Проте його твори і нині наснажують молодь.

Присутні молоді поети Єлизавета Пласкальна та Ірина Діденко своїми поетичними творами викликали у присутніх аплодисменти і розуміння, що і вони, як Борис Мозолевський, ладні працювати над самовдосконаленням у володінні родинною мовою. Українські пісні у виконанні лауреатів всеукраїнських конкурсів вокалістів Тетяни Дудкіної та Івана Бурлаки, Народного вокального ансамблю «Берези» обласного Палацу культури (кер. Валентина Розум) та фольк-гурту «Олешшя» Громадської організації «Творці сучасності» (кер Антоніна Потужня) підтримали атмосферу родинного затишку та порозуміння. От би так в усій країні. Єднаймося заради духовного відродження українських земель, чого все своє свідоме життя прагнув відомий археолог і поет Борис Мозолевський.

Олег ОЛЕКСЮК,

Заслужений працівник культури України,

керівник проєкту «Українська Хата – талантами багата»

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН