Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

В останній день зими Нова Каховка святкує свій 69-й рік народження

28 лютого Нова Каховка святкує свій 69-й рік народження і до цієї дати музей історії міста підготував серію публікацій, в яких розповідається про історію появи, будівництва міста та тих людей, які здійснили свій трудовий подвиг – побудували місто-сад Нову Каховку на Олешківських пісках в лівобережній частині пониззя Дніпра.

Перша публікація присвячена початку будівництва міста гідро будівельників Каховської ГЕС.

Народження Нової Каховки нерозривно пов’язане зі спорудженням Каховської ГЕС. 20 вересня 1950 року була прийнята Постанова Ради Міністрів СРСР «Про будівництво Каховської гідроелектростанції на річці Дніпро, Південно-Українського каналу, Північно-Кримського каналу та про зрошення земель Південних регіонів України та Північних районів Криму».

У жовтні 1950 в Каховці було створено управління житлового будівництва, яке відразу ж приступило до відновлення зруйнованих в період гітлерівської окупації житлових будинків в Каховці і Бериславі, щоб розмістити в них будівельників, і до підготовки майданчиків для зведення нових будинків на місці села Ключового. Всі земляні роботи, приготування і укладання бетону, видобуток і переробка каменю і піску, монтаж металевих і залізобетонних конструкцій були майже повністю механізовані.
20 квітня 1951 був закладений фундамент першого житлового будинку, а вже 20 травня він був зданий в експлуатацію.

5 травня 1951 року розгорнулася масова забудова кварталів і вулиць нового міста. Він будувався за проектом, розробленим Харківським відділенням «Міськбудпроект» в співдружності з Академією архітектури УРСР і управлінням «Дніпробуд».

При цьому враховувалися перспективи промислового і культурного розвитку міста після завершення будівництва ГЕС. Житлова площа міста повинна була скласти майже 100 тис. кв. метрів, населення – 12-15 тис. чоловік.

У проекті архітектурно-художнє оформлення кварталів, площ і вулиць вдало поєднувалося з мальовничою місцевістю дніпровського узбережжя.
Забудовувалося місто одно-, дво- і триповерховими будинками, переважно типу котеджів. Одночасно зводилися будівлі шкіл, клубів, магазинів, столових і інших соціально-культурних і побутових споруд. Вже до кінця 1951 р з’явилися дві вулиці з одноповерховими і 13 кварталів з дво- і триповерховими будинками. До кінця 1952 житлова площа нового міста перевищила 10 тис. кв. метрів

У квітні 1952 перший плавучий земснаряд почав виїмку грунту під котловани шлюзу та зливної греблі. Щоб поставити греблю і станцію, довелось перемістити 50 мільйонів кубометрів ґрунту.

Швидкому розгортанню будівельних робіт на ГЕС сприяло введення в дію на початку лютого 1952 року 140-кілометрової високовольтної лінії електропередачі Кривий Ріг – Каховка та залізничної лінії Федорівка – Каховка протяжністю 154 км. 10 лютого 1952 року на будівництво прибув перший поїзд.
28 лютого 1952 року Указом Президії Верховної Ради УРСР молодому місту було присвоєно найменування Нова Каховка. Воно було віднесено до категорії міст районного підпорядкування і увійшов до складу Каховського району Херсонської області.

Так починалась Нова Каховка…

Новокаховська міська рада

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН