Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

На Миколаївщині допомагатимуть розвивати бджільництво

Сьогодні, 18 лютого, під головуванням директора департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Олени Піскун у форматі відео-Zoom конференції для органів місцевого самоврядування, сільгосппідприємств та бджолярів Баштанського району проведено перший з запланованих семінарів з тематики: «Алгоритм взаємодії пасічників, аграріїв та органів місцевого самоврядування під час обробітку полів, попередження та недопущення отруєння бджіл».

Захід відбувся за участі представників департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації, Головного управління Держпродспоживслужби України в Миколаївській області та обласної спілки пасічників.

На початку Олена Піскун зазначила, що здебільшого загибель бджіл відбувається на тих територіях, де відсутня взаємодія між територіальними громадами, пасічниками та аграріями, а також безпосередньо між пасічниками та аграріями. Проведення семінарів мають на меті налагодження плідної тісної комунікації між ними, адже взаємодія сільськогосподарських підприємств з пасічниками позитивно відзначиться на підвищенні врожайності сільгоспкультур для аграрія, а для пасічника – збільшення виробництва продукції бджільництва та уникнення загибелі бджіл.
Начальник управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області Інна Дергач ознайомила учасників семінару з порядком державної реєстрації пасік фізичними особами-бджолярами, потужностей операторів ринку, причинами виникнення випадків масового отруєння бджіл, а також довела алгоритм дій пасічника у разі отруєння бджоли.
Начальник відділу контролю за обігом засобів захисту рослин управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області Ксенія Дейнеко поінформувала учасників щодо можливостей попередження отруєння бджіл в період проведення обробітку сільськогосподарських культур.
В ході семінару учасники обговорили порядок створення сімейних фермерських господарств, питання державної підтримки через механізм доплати на користь застрахованих осіб – членів/голови сімейного фермерського господарства єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.
Голова Миколаївського обласного фонду підтримки індивідуального житлового будівництва на селі Сергій Рачковський звернувся до присутніх з проханням сприяти залученню мешканців територіальних громад до участі в обласній програмі «Власний дім», яка дає можливість отримати пільгові кредити мешканцям села на будівництво, реконструкцію, придбання житла та підключення садиб до інженерних мереж.
Директор департаменту Олена Піскун запропонувала органам місцевого самоврядування розглянути можливість співфінансування програми «Власний дім» із залученням коштів місцевих бюджетів.

Проведення чергового онлайн-семінару заплановано на 25 лютого 2021 року на території Вознесенського району. Всі охочі можуть долучатися до заходу та взяти участь у дискусіях.

Пресслужба Миколаївської ОДА

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН