Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

В Миколаєві може з’явитися відділення високоспеціалізованої кардіохірургічної допомоги

Серцево-судинні захворювання, переважно ішемічна хвороба серця та інсульти є основними причинами смертності й одними з основних факторів інвалідності в усьому світі.
Водночас згідно зі статистичними даними близько 20 млн дорослих українців страждають на ті, чи інші серцево-судинні захворювання. Тому надання висококваліфікованої, у тому числі кардіохірургічної допомоги, має надзвичайно велике значення.
Про це йшлося під час зустрічі голови Миколаївської ОДА Віталія Кіма, заступника голови облдержадміністрації Ігоря Кузьміна з директором Національного інституту серцево-судинної хірургії ім. М. М. Амосова, академіком НАМН України Василем Васильовичем Лазоришинцем.

Сьогодні в Україні налічується 47 кардіологічних центрів. З них спеціалісти 34 здійснюють оперативні втручання на відкритому серці. Віднедавна такі установи надають допомогу пацієнтам в Умані, Запоріжжі і Чернівцях.
Тепер Василь Лазоришинець зі своєю командою серйозно розглядають Миколаїв, як базу для відкриття кардіохірургічного відділення на півдні країни. Зранку делегація інституту серцево-судинної хірургії ім. М. М. Амосова відвідала КНП «Миколаївська обласна клінічна лікарня» Миколаївської обласної ради. Столичних спеціалістів цікавив сучасний стан речей у лікуванні пацієнтів зі серцево-судинними захворюваннями. Одночасно вони вивчали ймовірну перспективу розгортання такого підрозділу на базі закладу охорони здоров’я, очолюваного Петром Римарем.
Згодом в обласній державній адміністрації відбулась зустріч за круглим столом за участі керівництва області, адміністрації лікарні, начальника управління охорони здоров’я облдержадміністрації Павла Георгієва та депутата обласної ради, голови постійної депутатської комісії з питань соціальної політики, охорони здоров’я, материнства, дитинства, захисту прав учасників, ветеранів АТО/ООС та їхніх сімей, гендерної рівності Ірини Шабільянової.
«Ми говорили сьогодні про навчання. Підбирайте кадри, лікарів, які закінчують медичні ВИШі, інтернатури. Є інтернатури по хірургії. Молоді люди проходять їх на базі інституту ім. Шалімова, «Науково-практичного центру профілактичної та клінічної медицини» Державного управління справами по інших спеціальностях. А кардіохірургію проходять у нас. І я добиваюся того, щоб людина, яка виходить з інституту, має виконати одну-дві операції. Плюс, якщо є охочі з теперішнього персоналу Миколаївської обласної клінічної лікарні, нехай приїжджають. Будемо навчати всіх безплатно»,- зазначив Василь Лазоришинець.
Резюмуючи зустріч з делегацією Національного інституту серцево-судинної хірургії ім. М. М. Амосова, академіком голова Миколаївської облдержадміністрації Віталій Кім однозначно дав зрозуміти, що відділення високоспеціалізованої кардіохірургічної допомоги в Миколаєві повинне з’явитися.
«Хочу подякувати Василю Васильовичу за таку, вкрай необхідну зустріч. Ми окреслили два чітких плани наших подальших дій. Тепер кожен з них будемо детально опрацьовувати. Але хочу підкреслити, що відділення високоспеціалізованої кардіохірургічної допомоги в Миколаєві повинне з’явитися. Однозначно це робити треба. Над вирішенням цього завдання ми працюватимемо дуже активно. Мова йде про здоров’я і життя мешканців Миколаївщини»,- акцентував Віталій Кім.

Миколаївська ОДА

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН