Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

В Одесі почали лікувати найтовщу тополю України

200-річну тополю, яку раніше зрізали на вулиці Торгова, 17, почали лікувати. Після цього дерево має “ожити”. Навесні на ньому з’являться пагони, але розростися крона зможе не раніше, ніж через 5 років, розповів головний інженер комунального підприємства “Міськзелентрест” Володимир Хрома.

За словами працівника комунального підприємства “Міськзелентрест” Андрія, через те, що тополю раніше зрізали неправильно, на дереві з’явилися грибкові захворювання.

“Ті зрізи були зроблені дуже грубо, (їх робили, – ред.) з метою просто спиляти гілку. І ті гілки, які були оброблені, їх обробили некоректно, олійно-хімічною фарбою. Ми оновлюємо зрізи, щоб вони були гладкими, рівними і без пошкоджень. Дуже складно працювати, адже зазвичай такі роботи проводять за допомогою вишки. Наразі все доводиться роботи в доволі екстремальних умовах”, – пояснив Андрій.

Роботи планують завершити до кінця 10 лютого, розповів головний інженер комунального підприємства “Міськзелентрест” Володимир Хрома. За його словами, до робіт залучили працівників “Міськзелентресту” та київських фахівців приватної компанії. Він зазначив: головним завданням є збереження пам’ятки.

“Ми проведемо сушку електрофеном і спеціальними розчинами обробимо поверхню дерева. Там є ще два дупла, їх ми теж запломбуємо, закриємо лінолеумом, щоб не потрапляла вода. Головне завдання – аби не було вологи. Тому що з проникненням вологи потрапляють і всі грибкові захворювання, так дерево починає хворіти”, – наголосив Хрома.

Координаторка робіт Катерина Бакова зазначила, що розташування дерева в дворі будинку ускладнило роботу, оскільки до тополі неможливо дістатися за допомогою жодної техніки.

“Ми дуже довго вчора (9 лютого, – ред.) виставляли драбини, була надія, що іншим способом зможемо залізти. Але ось лази, які використав “Ренесанс” для підрізання дерева, не можна використовувати, бо це шкодить дереву. До того ж ми побачили рани, які залишилися на дереві”, – поділилася Катерина Бакова.

За її словами, працівники “Міськзелентресту” планують консультуватися з промисловими альпіністами. Вони мають порадити, як зручніше дістатися зрізів, які ще потрібно обробити.

Нагадаємо, 24 листопада на Торговій, 17 обрізали 200-річну тополю. Роботами займалася приватна керуюча компанія “Ренесанс-92”, яка обслуговує будинок. У міськраді цю подію назвали “безпрецедентним актом вандалізму”.

Суспільне

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН