Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Аналітики розповіли, яким став початок бюджетного року у громадах Херсонщини

 

Як розпочали новий бюджетний рік громади Херсонщини в розрізі надходжень податків та зборів до місцевих бюджетів проаналізувала регіональний консультант Асоціації міст України з бюджетних питань Марія Кривецька, яка працює в рамках проєкту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (#ПУЛЬС)

У січні поточного року до загального фонду місцевих бюджетів області надійшло 396 765,5 тис. грн. податків та зборів, що на 0,9% більше, ніж у січні минулого року. Планові показники виконані на 103,4 відсотка. Понад план мобілізовано 13 049,7 тис. грн.
До загального фонду бюджетів територіальних громад області в січні надходження податків та зборів перевищили 343 008 тис. грн, що на 0,3% більше аналогічного періоду минулого року. Понад план отримано 10 907,5 тис. грн.
Серед бюджетів територіальних громад області найбільший приріст у порівнянні з січнем 2020 року досягнуто бюджетами Великокопанівської (у 1,6 рази) та Долматівської (на 33,4%) сільських територіальних громад, а також Лазурненської селищної територіальної громади (на 24,4%).
23 бюджети місцевого самоврядування перевищили середньообласний показник.
Податок на доходи фізичних осіб
У січні 2021 року до місцевих бюджетів області мобілізовано податку на доходи фізичних осіб у сумі 245 344,6 тис. грн. У порівнянні з січнем торік надходження цього податку зросли на 8 відсотків (на 18 117,4 тис. грн).
Бюджетами територіальних громад у січні отримано 196 275,7 тис. грн. ПДФО, що на 8%, або на 14 494 тис. грн. більше минулорічних надходжень.
Найбільше зростання серед бюджетів місцевого самоврядування спостерігається по бюджетах сільських територіальних громад –Долматівської – у 1,9 рази, Кочубеївської – у 1,8 рази, Присиваської – у 1,6 рази.
По 29 бюджетах територіальних громад відсоток росту надходжень ПДФО в порівнянні з січнем минулого року вищий, ніж у середньому по області.
Плата за землю
У січні до бюджетів територіальних громад області надійшло плати за землю в обсязі понад 31 116 тис. грн. Це на 15,6% менше в порівнянні з надходженнями плати за землю в січні минулого року. Планові показники виконані на 105,1%, понад план отримано 1 523 тис. грн.
По 24 бюджетах місцевого самоврядування області спостерігається зростання надходжень плати за землю проти січня минулого року. 🏆Найбільше – по бюджетах Костянтинівської сільської територіальної громади – у 2,3 рази, Горностаївської селищної ТГ – у 2,2 рази, Великокопанівської сільської ТГ – у 2 рази.
Єдиний податок
Надходження єдиного податку до бюджетів громад області в січні ц.р. склали 81 211,1 тис. грн, що на 7,7% менше надходжень у січні торік. План виконано на 110,5 відсотка, понад план отримано 7 717 тис. грн. податку.
По 13 бюджетах територіальних громад відбулося зростання надходжень єдиного податку у порівнянні з січнем минулого року. 🏆Значне зростання спостерігається по бюджетах Виноградівської сільської територіальної громади – на 37,9%, Великоолександрівської селищної ТГ – на 36,9%, Олешківської міської ТГ – на 22,2%.
Акцизний податок
У січні до бюджетів територіальних громад надійшло 13 374,8 тис. грн. акцизного податку, що становить 97,3% до обсягу надходжень цього податку в січні торік. План перевиконано на 11,2 відсотка.
По 24 бюджетах місцевого самоврядування спостерігається зростання надходжень акцизного податку в порівнянні з січнем минулого року. 🏆Відчутне зростання надходжень акцизного податку відбулося по бюджетах Таврійської міської територіальної громади – у 2,3 рази, Верхньорогачицької селищної ТГ – у 2,1 рази.

Обсяг доходів загального фонду бюджетів територіальних громад у розрахунку на одного мешканця

Серед бюджетів територіальних громад найвищий показник обсягу доходів у розрахунку на одного мешканця спостерігається в Музиківській сільській територіальній громаді та складає 857 гривень.

ПУЛЬС Децентралізаційний марафон

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

 

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН