Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Діти в одній зі шкіл Запорізької області рік харчуються за експериментальним методом

Вже рік учні початкової ланки Балабинського навчально-виховного комплексу «Престиж» харчуються за методом українського кухара Євгена Клопотенка. З початком експериментального харчування у НВК «Престиж» відмовились від старих методів і повністю змінили рецептурний набір страв. Рік показав: новим харчуванням задоволені й діти, й батьки.

Наразі, у виховному комплексі опановують нове кухонне обладнання – для приготування та зберігання їжі, а також миття посуду. Запрошений до навчального закладу запорізький кухар-інструктор Артур Ткаліч показує працівникам харчоблоку майстер-клас із роботи з новою технікою.

Переобладнання харчоблоку полегшує щоденну працю кухарів й дозволяє готувати якісні, естетичні й корисні для дітей страви, – кажуть працівниці кухні. “Ми відмовились від жирної їжі, від смаженої. Тим більше, з таким обладнанням, воно все запечене, дієтичне, корисне для дітей і смачно. Дітки їдять, їм дуже подобається,” – розповідає старша кухарка Катерина Тихонова.

До 2019-го року кухарі «Престижу» користувалися старою збіркою рецептурних страв – від 1957-го року. До впровадження нової системи харчування підштовхнули самі діти, – розповіла медична сестра закладу Юлія Кудловська: “Діти відмовлялися від деяких страв, збільшилась кількість відходів. Тому ми занепокоїлися і стали впроваджувати страви зі збірника Євгена Клопотенка. Ці страви сучасні, яскраві, з красивою подачею, смачні та корисні.”

У НВК «Престиж» безкоштовно харчуються учні початкових класів та пільгових категорій. Для школярів середньої та старшої ланки тут також планують впроваджувати рецептурні страви Євгена Клопотенка. Загалом, з минулого року навчальні заклади Запорізької області поступово переходять на харчування за методом українського кухара.<

Значною мірою це залежить від їх фінансування органами місцевого самоврядування та затверджених законодавством нормативів шкільного харчування, – повідомила заступниця директора Департаменту освіти та науки Запорізької області Олена Сороченко.

З першого вересня будуть створені нові нормативи харчування Міністерством освіти та Міністерством охорони здоров’я, і в них будуть закладені рецептурні страви за Євгеном Клопотенком. Наразі все проводиться експериментально, кожна школа вирішує самостійно,” – каже Олена Сороченко.

Зміна системи харчування у загальноосвітніх навчальних закладах великою мірою залежить і від оновлення шкільних харчоблоків, – повідомила Олена Сороченко. За її словами, для цього школам Запорізької області з державного бюджету торік було виділено 16 мільйонів гривень. 65 закладів із 520-ти отримали кошти. Але їх, вочевидь, замало, й більшість шкільних кухарів працює на старому обладнанні.

Балабинська школа на переобладнання харчоблоку отримала 500 тисяч гривень із держбюджету та 50 тисяч гривень із місцевої казни.

Суспільне

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН