Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

5 проектів активних громадян будуть впроваджені на Білозерщині

Напередодні нового року, активні громадяни Білозерщини отримали гарну звістку – їхні ініціативи перемогли у конкурсі проектів соціальної дії Британської Ради в Україні.

Цього разу британці підтримали шість проектів у Херсонській області, 5 з яких буде впроваджено на Білозерщині – у Музиківській і Білозерській громадах.

Що планують змінити в рамках реалізації цих проектів у громадах, розповідають їхні ініціаторки:

Зліва направо: Елла Петренко, Людмила Погрібна, Оксана Маханько, Вікторія Незбай, Альона Зелінська

Людмила Погрібна, секретар Музиківської сільської ради, ініціаторка проекту «Децентралізація дитячих майданчиків у Музиківській ОТГ»: «Рух по створенню вуличних дитячих майданчиків у громаді розпочався ще у 2016 році. Деякі облаштовувалися силами батьків і вони пишалися, що зробили це самостійно без допомоги влади чи залучення грантових коштів. Інколи допомагали місцеві підприємці, але ця діяльність не була регулярною чи злагодженою. Часом ініціатором створення ставали комунальні заклади і в себе на територіях облаштовували місця для розваг дітей. Важливим зрушенням у ситуації стала співпраця з програмою «Активні громадяни» та перемога проектів «Децентралізація дитячих майданчиків» та «Безпечне дитинство». Завдяки проектам, на різних майданчиках у Музиківці виготовлено і встановлено багатофункціональні спортивні комплекси, налагоджено співпрацю із комунальними закладами, які подарували списане обладнання. Потім батьки відновили його власними силами, а також провели безліч суботників, покосили траву, вирівняли земельні ділянки, зробили огорожі, пофарбували обладнання. Найважливіше, стало зрозуміло, що майданчики «живуть» там, де багато дітей та є небайдужі батьки. Підтвердженням цьому стала участь ініціативних груп громади у програмі «Бюджет участі Музиківської ОТГ», в рамках якого у 2018 році було покращено обладнання одного з майданчиків. Ще дві перемоги вибороли дитячі садочки, а в 2019 році було подано два проекти на вуличні дитячі майданчики. Аналізуючи проекти, стає зрозуміло, що діти – головний пріоритет жителів громади. Цей проект націлений не стільки на придбання матеріалів, встановлення обладнання чи проведення суботників на майданчиках, найважливішим буде створення та закріплення процедур, необхідних для продовження існування дитячих майданчиків, для заохочення до активності батьків та отримання коштів від місцевої влади. Фінансування від програми «Активні громадяни» є своєрідним каталізатором процесу: 15 тисяч гривень – це грантові кошти плюс таку ж суму ми плануємо отримати від Музиківської сільської ради. Співвідношення 50 на 50. І саме за таким принципом ми плануємо і в подальшому залучати кошти сільської ради. Наприклад, зібрали батьки 800 гривень на фарбу для весняного оновлення майданчику, пишуть заявку до сільської ради, прикладають чеки про придбання фарби і отримують кошти на придбання, наприклад, піску на 800 гривень. Майданчики стануть символом співпраці місцевої влади та активістів!».

Елла Петренко, голова ГО «Білозерський центр регіонального розвитку», ініціаторка проекту «Адаптація до карантинних умов креативного простору для молоді Білозерської ОТГ»: «У березні минулого року, на базі нашої громадської організації, було створено креативний простір для молоді, в якому проводилися культурно-освітні та інформаційні заходи. Однак, згідно із карантинними нормами, приміщення простору не може вміщувати більше 5 осіб і це призвело до призупинення його стаціонарної діяльності та перехід на роботу з малими групами, а також онлайн-режим. Проект передбачає облаштування вуличного простору для зустрічей із молоддю на відкритому повітрі в теплий період року, щоб створити учасникам заходів безпечні умови перебування. Таким чином культурне дозвілля зможе провести більша кількість людей. В рамках проекту відбудеться конкурс малюнків-графіті серед місцевих художників для подальшого нанесення зображення на стіну будівлі, на подвір’ї біля якої буде створено простір. Крім того, у планах – організація суботників із облаштування території майбутнього вуличного простору для молоді. Урочисте відкриття плануємо на початок травня (якщо, звісно, нічого не завадить)».

Оксана Маханько, голова громадської організації «НАД_активні», ініціаторка проекту «Танцюють усі»: «Мешканці маленьких сіл обмежені у доступі до типових громадських просторів, які, зазвичай, є у великих містах, обмежені у можливостях, хоча законодавчо мають такі ж права і свободи. Тому у надеждівців виникла ідея проєкту, який дозволить зменшити цю нерівність, надати можливість сільським жінкам (особливо старшого віку) задовольнити свою потребу у проведенні змістовного дозвілля, у заняттях активними видами спорту, інших заходах. Зазвичай у селах центром комунікації є будинки культури, бібліотеки чи освітні заклади. У Надеждівці ми хочемо створити громадський простір у школі, де односельці матимуть можливість зустрітися, обговорити останні події, вирішити спільні проблеми у старостинському окрузі, надихнутися новими ідеями, а заодно ще й організувати себе для занять фітнесом, танцями і спортом. А ще наш проєкт несе за собою глобальну мету – налагодити партнерство громадських діячів, вчителів і тренерів. Вірю, що така співпраця принесе ряд позитивних змін для наших громад. А допоможуть у цьому наші партнери і спонсори: Надеждівський заклад повної загальної середньої освіти надає приміщення, ГО «Фонд розвитку громад України» забезпечить методичну підтримку в реалізації проєкту, адмініструванні та бухгалтерському обліку, творчий простір Доманівки «ПораДій» поділиться досвідом облаштування приміщення для занять танцями та фітнесом, ГО «Білозерський центр регіонального розвитку» надасть інформаційну підтримку та допоможе із складанням звітності. Спонсори та меценати – фермерське господарство «САД» (Д.В.Стеценко) та сім’я Дінгман – допомогли з облаштуванням зали для занять танцями та фітнесом. За кошти Британської ради плануємо придбати спортивний інвентар».

Вікторія Незбай, спеціаліст відділу освіти, культури, молоді та спорту Білозерської селищної ради, ініціаторка проекту «Клуб активних підлітків: від знань до дії»: «У співпраці з Білозерською селищною радою, на базі громадської організації «Білозерський центр регіонального розвитку», створено креативний простір для молоді, як місце для особистісного розвитку та соціальної активності. Простір вже укомплектовано необхідним обладнанням, проте бракує методичних матеріалів для запуску повноцінної роботи з підлітками. В рамках проєкту буде придбано настільні ігри та матеріали для проведення 20 пізнавально-розвиваючих заходів для підлітків. Так, наприклад, з лютого щотижня проводитимуться сеанси настільних ігор, модеровані кінопокази документального кіно про права людини, одноденні тренінги щодо лідерства, волонтерства, вирішення конфліктів, соціальної активності, планування ініціатив тощо. Заходи проводитимуться з дотриманням усіх карантинних вимог. Також раз на два тижні відбуватимуться онлайн-зустрічі підлітків із представниками молодіжних клубів, центрів з інших громад та ОТГ. А в квітні-травні підлітки спланують, а потім, за підтримки досвідчених громадських активістів-тренерів, реалізують соціальну волонтерську ініціативу в громаді. Завдяки цьому в суспільстві будуть ламатися стереотипи про «підліткову байдужість».

Альона Зелінська, голова громадської організації «Трансформація», ініціаторка проекту «Моя громада – мій дім»: «Більшість членів громади після об’єднання ще не ототожнюють себе з представником Білозерської селищної ради. У громади не сформовано відчуття єдності та солідарності, соціальної згуртованості. Тому формування спільних цінностей у жителів населених пунктів новоствореної Білозерської громади та спонукання до згуртованих дій, для досягнення спільних цілей, є наразі дуже актуальним і потребує особливої уваги. Реалізація таких ініціатив розпочалася восени 2020 року з проведення об’єднавчого марафону висадки дерев. У «зеленій» акції взяли участь учні Велетенської школи, жителі Кізомису і Білозерки. У грудні відбувся конкурс на краще новорічне дерево за участю 10 команд із різних сіл громади. Про заходи, заплановані на цей рік, можна буде дізнатися на сторінці ГО «Трансформація».

Білозерка Інфо

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter 

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН