Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Херсонські депутати написали лист Президенту через підвищення цін на комунальні послуги

Про це розповів депутат Херсонської міської ради Ілля Карамаліков. Текстом звернення до Президента поділився він для ознайомлення. Головна вимога громади – перегляд цін на комунальні послуги, через які прокотилася хвиля протестів у країні.

Ми, депутати Херсонської міської ради Херсонського району Херсонської області, вкрай стурбовані ситуацією, що склалася в Україні з підвищенням тарифів для населення за електроенергію, газ, водопостачання та водовідведення і просимо Вас розібратися з ситуацією, що склалася.

Так, 28.12.2020 року Кабінетом Міністрів України прийнято постанову №1325 “Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 05 червня 2019 р. № 483”, якою, на період з 1 січня до 31 березня 2021 року, визначено єдину фіксовану ціну на електричну енергію для побутових споживачів – 1,68 грн/кВт год. 

До 31.12.2020 року для населення діяли тарифи на електроенергію, затверджені постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) від 26.02.2015р. №220 “Про встановлення тарифів на електроенергію, що відпускається населенню” (на період з 01 березня 2017 року).

Однак, 06.01.2021 року, НКРЕКП, продовжуючи політику уряду України, прийняла постанову №15, якою визнано такими, що втратили чинність, ряд постанов НКРЕКП, у тому числі постанова від 26 лютого 2015 року № 220.    

Згідно інформації на урядовому порталі, Кабінет Міністрів України прийняв постанову з метою уникнення стрімкого зростання тарифу на електроенергію для населення з січня 2021 року. Однак, таке твердження є маніпулятивним. Своїми постановами Кабінет Міністрів України та НКРЕКП фактично скасували усі пільгові тарифи. 

Так, скасовано тариф на електроенергію населенню за обсяг, спожитий до 100 кВт∙год електроенергії на місяць (включно) у розмірі 0,9 грн/кВт год. Тобто, пенсіонери та малозабезпечені верстви населення, які, з метою зменшення фінансового навантаження на власні родини, економили на використанні електроенергії, щоб не вийти за пільговий обсяг, вимушені будуть теж сплачувати 1,68 грн/кВт год., що на 87% більше, ніж попередній тариф. 

Ситуація з тарифом на електроопалення для населення є не менш катастрофічною. 

Відповідно до скасованої постанови НКРЕКП, для населення, яке проживає в житлових будинках (у тому числі в житлових будинках готельного типу, квартирах та гуртожитках), обладнаних у встановленому порядку електроопалювальними установками (у тому числі в сільській місцевості), а також яке проживає в багатоквартирних будинках, не газифікованих природним газом і в яких відсутні або не функціонують системи централізованого теплопостачання (у тому числі в сільській місцевості), ціна за 1 кВт/год складала 0,90 грн. за обсяг, спожитий до 3000 кВт год електроенергії на місяць (включно). Свого часу, починаючи з 2014 року, державні органи активно агітували населення про необхідність встановлення електроопалювальних установок в будинках, що підносилось як крок до енергонезалежності та відмови від опалювання газом. Відповідно до даного рішення, багатьма херсонцями було встановлено електропалення в квартирах та здійснено відключено від централізованого опалення. Одним із факторів доцільності переходу було саме надання пільгового тарифу на електроопалення.  

Отже, зростання тарифу з 0,90 грн. за 1 кВт/год до 1,68 грн. за 1 кВт/год, тобто на 87% вже сьогодні, для більшості родин є не стрімким, а надстрімким зростанням. А що буде з тарифом на електроенергію для населення з 1 ківтня 2021 року, взагалі страшно уявити. Мова йде вже навіть про тариф у 3,48 грн. за 1 кВт/год.

 Подібна ситуація склалася і з тарифами на газ.

 У нашій державі запрацював ринок газу. Проте, українським споживачам цієї соціально важливої, життєво необхідної послуги нічого позитивного це не принесло. Третій місяць поспіль в Україні зростають ціни на газ. Всі постачальники газу переглянули свої ціни і в середньому зростання по ринку склало 25%. Різниця в ціні газу у різних постачальників досягає 35%.  Подорожчання газу вже призвело до зростання сум до сплати у платіжках херсонців за опалення, підвищення цін на товари та послуги, що в умовах сьогодення, коли держава продовжує боротьбу з пандемією коронавірусу COVID-19, та стало додатковим фінансовим тягарем для громадян.

Крім цього, з 1 січня у Херсоні зросли тарифи на водопостачання та водовідведення, які також регулюються та встановлюються НКРЕКП.   

В умовах затяжного карантину, зростання безробіття та рівня бідності населення, падіння економіки, додаткові фінансові навантаження на громадян через підвищення тарифів у всіх життєво важливих сферах є не припустимим. Ще на початку карантину, влада України запевняла, що тарифи на комунальні послуги не будуть підвищуватися під час дії в Україні карантину. У цей складний час влада має підтримати бізнес і населення та встановити мораторій на підвищення будь-яких тарифів. Питання зміни тарифів для населення можливо розглядати лише після виходу нашої держави з кризи, відновлення у повному обсязі роботи всіх галузей економіки, стабільної ситуації на ринку праці, зростання рівня доходів і рівня життя громадян. 

Держава своїми рішеннями зобов’язана забезпечувати для громадян гарантії послідовності, обдуманості та обґрунтованості своїх рішень, а не заганяти своїх громадян у боргову яму та штовхати за межу виживання.

Враховуючи викладене, діючи в інтересах членів Херсонської територіальної громади, ми, депутати Херсонської міської ради Херсонського району Херсонської області, висловлюємо категоричний протест проти зростання у 2021 році тарифів на електроенергію, природний газ, водопостачання та водовідведення для населення.  

Просимо Вас, як Президента України, всебічно та об’єктивно, розібратись у ситуації, що склалась з тарифами на електроенергію, газ, водопостачання та водовідведення, вжити відповідних заходів щодо перегляду нових тарифів та не допущення їх необгрунтованого зростання у майбутньому,   посилити заходи соціального захисту населення в умовах стрімкого зростання тарифів.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН