Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Лікарні, школи, дитсадки. Каховська райрада почала передавати своє майно громадам

21 комунальний заклад і підприємство отримали нових власників.

Вийти зі складу засновника і передати безоплатно права засновника на 21 об’єкт своєї комунальної власності місцевим громадам 23 грудня вирішила Каховська районна рада.

Каховська міська громада отримала центральну районну лікарню, районний центр первинної медико-санітарної допомоги, районний будинок культури та сільські заклади освіти, розташовані на території своїх старостатів. Великолепетиській селищній громаді передали КП “Великолепетиська центральна районна лікарня”. До Тавричанки перейшла давно не діюча школа у Волинському. А Таврійська міська громада отримала 4 освітніх заклади у приєднаних до себе селах. Ще 6 закладів перейшли Зеленопідській громаді.

Райрада вирішила відкласти для подальшого вивченні передачу Каховці Каховської центральної районної аптеки №27 та КП “Редакція газети “Каховська зоря”.

Як пояснив представник постійної комісії з питань об’єктів комунальної власності та інфраструктури райради, якщо школи і лікарні депутати мусили терміново передати громадам, оскільки з 1 січня райрада не зможе фінансувати всі свої комунальні заклади, то і аптека, і редакція заробляють гроші самостійно. Тому народні обранці вирішили не поспішати і ретельніше вивчити їхню подальшу долю обох підприємств.

— Це рішення не вплине на життєдіяльність обох підприємств, бо вони не залежать від районного бюджету. На жаль, в апараті Каховської райраді не залишилося жодної людини, які б змогли надати необхідну інформацію по всіх об’єктах, тож вивчити все оперативно ми просто не змогли, — підтвердив голова райради Валерій Брусенський.

Питання у депутатів виникли по Каховському районному центру по обслуговуванню закладів освіти та Каховського районного методичного центру, які зрештою передали Зеленопідській сільраді. Як пояснила її голова Олена Пелешок, обидві ці установи розташовані в Каховці, однак місто відмовилось їх приймати.

— В місті подібні установи вже існують, а перед нами тільки-но постала потреба їх створити, тому ми вирішили врятувати діючі заклади, забрати їх собі і реорганізувати відповідно до наших потреб. Своєї нерухомості у цих установ нема, вони орендують приміщення у райради. Але ми беремо на себе їхнє утримання — близько 800 тис. грн на рік лягає на наші плечі. Всього в обох центрах працює зараз 23 особи, — пояснила Олена Пелешок.

— Наскільки доцільним буде залишати ці освітні установи в Каховці вирішуватиме вже Зеленопідська громада. Можливо, в подальшому вона “забере” їх до себе, а якесь їхнє майно передасть місту, — додав Валерій Брусенський.

Схоже питання виникло по Каховській районній дитячо-юнацькій спортивній школі “Колос”, яку вирішили передати Любимівській громаді. Як пояснив голова райради, Каховська теж відмовилась від цього закладу, яке завжди обслуговувало лише сільську місцевість.

Нагадаємо, що відповідно до чинного законодавства, районні ради зобов’язані передати до комунальної власності територіальних громад свої комунальні об’єкти, які знаходяться на території цих громад не пізніше 1 липня 2021 року.

Новий день

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН