Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У Миколаївському зоопарку відзначили День народження засновника

20 грудня 1876 року в м. Єлисаветграді (нині Кропивницький) народився Микола Павлович Леонтович, міський голова Миколаєва у 1909-1917 роках, засновник Миколаївського зоопарку. Історію створення зоопарку та життєвий шлях розповіли у соціальних мережах.

Навчався Микола Павлович в Імператорському училищі правознавства в Санкт-Петербурзі і в Одесі. З 1901 р. проживав у Миколаєві. З 1906 р. — заступник міського голови, з 1908 р. — виконувач обов’язків міського голови Миколаєва. 8 квітня 1909 р. обраний міським головою на 4 роки. Переобирався міським головою до 1917 р.

За 10 років на посту міського голови Леонтович зробив багато для Миколаєва: у цей період в Миколаєві відкрилися два музеї, перший кінотеатр, перша психіатрична лікарня, був пущений перший трамвай. Під особистим керівництвом Міського голови була завершена прокладка водопроводу і каналізації, зроблена «лівневка» – всім цим ми користуємося дотепер. Крім того, міська електростанція розширилася з 127 вольт на 220, були вимощені вулиці центру Миколаєва, відкрилася перша набережна. … На особисті кошти Леонтовича була споруджена дзвіниця Касперівської церкви. Цей список можна продовжувати ще довго, але, безумовно, одним з основних досягнень Миколи Леонтовича стало створення в місті акваріума і зоопарку.

У власному домі облаштував колекцію акваріумів — «акваріум». Акваріуми були оснащені за останнім словом техніки того часу: мали електричні компресори, нагрівачі. Риби розміщувалися у 75 акваріумах. В колекції було понад 50 видів риб та земноводних, більше ніж 1000 екземплярів. 26 квітня 1901 р. колекція була відкрита для вільного доступу.

Після революції Акваріум Леонтовича був націоналізований, а Микола Павлович став директором Миколаївського державного Акваріуму-Зоосаду. На цій посаді він працював багато років і продовжував розвивати Акваріум-Зоосад.

Подальша доля Миколи Павловича Леонтовича склалася трагічно. 28 липня 1937 р. був заарештований за купою обвинувачень: і антирадянська пропаганда, і контрреволюційна офіцерська змова та інші. Після арешту від нього відреклися рідні та близькі. Леонтовича було засуджено до 10 років в’язниці. Дата та місце смерті його невідомі…

…Багато років ім’я Миколи Леонтовича було забуте. Зараз його ім’ям названа площа біля входу в зоопарк, на ній встановлено пам’ятник. Видані книги про життя та діяльність Миколи Павловича. Нещодавно ми згадували про видану в 2006 році збірку, яка місить статтю Володимира Топчего «Мій Леотович» та п’єсу Миколи Троянова «Завтрак у городского головы». У 2019 році вийшов друком колекційний альбом фотографій та документів, значну частину якого становлять документи, що розповідають про діяльність Миколи Павловича Леонтовича.

А Миколаївський зоопарк, справа життя Миколи Павловича, продовжує жити і активно розвиватись!

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН