Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Тепломережі збираються модернізувати в Миколаєві

«Мета, до якої ми йдемо – повна модернізація обладнання та тепломереж, енергоефективність та нова якість послуг», – Микола Логвінов про реалізацію проєкту Світового банку

Система теплопостачання м. Миколаєва довгий час була поза увагою, хоча за час експлуатації, а це понад чотири десятки років, потребує цілковитого оновлення. Аби якісно та системно підійти до розв’язання питання, ОКП «Миколаївоблтеплоенерго» стало учасником проєкту «Підвищення енергоефективності в секторі централізованого теплопостачання України», який фінансується за рахунок позик, наданих Міжнародним банком реконструкції та розвитку (МБРР) та Фондом чистих технологій (ФЧТ). Позичальником є Міністерство фінансів України.

«Ми повинні розуміти, що система теплопостачання – котельні, теплові мережі тощо мають термін експлуатації. Без постійного оновлення та ремонту усе це зношується і виникає ряд ризиків. Участь у проєкті Світового банку надала нам можливість оновити устаткування котелень, яке не бачило ремонту з часів встановлення. До прикладу, котельня на Спортивній, 1К була побудована у 1973 році, на Білій, 71 – у 1978, на ПГУ, 72 у 1980 – і от за ці 40-50 років увагу на морально застаріле обладнання ніхто не звертав, інновації у світі ніхто не брав до уваги. За останні чотири роки ми зробили, можливо не для всіх відомі, але надважливі для усього міста речі. Три величезні районні котельні сьогодні з сучасними високоефективними котлоагрегатами, мережевими та підживлювальними насосами, системами ХВП і т.д. Маємо й сотню встановлених індивідуальних і центральних теплових пунктів, реконструкцію понад 25,4 км тепломереж. Це гарний старт для подальшої роботи», – коментує директор ОКП «Миколаївоблтеплоенерго» Микола Логвінов.

За час участі у проєкті «Підвищення енергоефективності в секторі централізованого теплопостачання України» раніше у Миколаєві вже завершено:

▪️Заміну ізоляції на 25,4 км теплових мереж. При цьому, завдяки проведеним заходам, економічний ефект складає 9 млн грн.
▪️Монтаж 92 ІТП (індивідуальних теплових пунктів), 3 ЦТП (центральних теплових пунктів) та 1 тепломережі від 3 ЦТП.
▪️Реконструкцію двох кілометрів теплових мереж з застосуванням попередньоізольованої труби, що дозволило закрити малоефективну районну котельню на пл.Заводська, 1 («Океан»).

На думку керівника проєкту «Підвищення енергоефективності в секторі централізованого теплопостачання України» у м. Миколаєві Єгора Клецова, закриття цієї малоефективної котельні є вагомим компонентом проєкту, бо дозволяє економити мільйони гривень щорічно.

Крім того, вже цьогоріч зроблено:
-▪️Реконструкцію та оновлення близько 6 км тепломереж з застосуванням попередньоізольованих труб, що дозволило закрити 8 небезпечних вбудованих в багатоквартирні будинки котелень за адресами: вул. Терасна, 16, вул. Нікольська, 8, вул. Бузький Бульвар, 9, вул. Мостобудівників, 6, вул. Велика Морська, 3, 6, 13, 21.
▪️Реконструкцію котелень за адресами: вул. Спортивна, 1к, пр. Героїв України, 72, вул. Біла, 71. Попереду ще ряд робіт на котельних по вул. Новозаводська, 48а, по вул. Самойловича, 42.

Щодо котелень, які нарешті за десятки років дочекалися оновлення, то на:
✅ Спортивній, 1К замінено старий зношений газового котел ТВГ-8М ст. №1 на новий газовий котел ТВГ-8М з новими газовими пальниками і автоматикою, замінено газові пальники і автоматику на існуючих газових котлах ТВГ-8М ст. №2 і №3 і на існуючих газових котлах КВГ- 7,56 ст. №4 і №5, установлено перетворювачі частоти датської фірми «Danfoss» на двигуни існуючих димососів і вентилятор подання повітря, замінено мережевий насос на німецький насос фірми «Wilo» з частотним перетворювачем, установлено сучасну системи водопідготовки, замінено трубопроводи, замочно-регулюючу арматуру і встановлено систему управління котельною.
✅ просп. Героїв України, 72 замінено старий зношений газовий паровий котел ДЕ 10-14 ГМ і два старих зношених газових парових котла ДКВР 10-13 на три нові газові водогрійні котли фірми «Danfoss» типу Vitomax LW тепловою потужністю 4,3 МВт, кожен з пальниками німецької фірми «Еlсо». Також замінено мережеві насоси на німецькі насоси фірми «’Wilo» з частотними перетворювачами, установлено сучасну системи водопідготовки, замінено трубопроводи, замочно-регулюючу арматуру і установлено систему управління котельною.
✅ вул. Біла, 71 у роботі заміна старого зношеного газового котла КВГМ- 10 ст. №1 на новий газовий водогрійний котел фірми «Viessmann» типу Vitomax D HW, тепловою потужністю 26,4 МВт з пальниками німецької фірми «Еlсо», замінено газові пальники і автоматику на існуючих газових котлах КВГМ- 10 ст. №2 і №3, установлено перетворювачі частоти датський фірми «Danfoss» на двигун існуючих димососів і вентилятор подання повітря, замінено мережевий насос на німецький насос фірма «Wilo» з частотним перетворювачем, установлено сучасну систему водопідготовки, замінено трубопроводи, замочно-регулюючу арматуру і установлено систему управління котельною.

Ці заходи дозволять значно економити енергоносії – природний газ, електроенергію і воду, а також понизять витрати на обслуговування котельної. Очікується досягнення економії теплової енергії при виробництві, транспортуванні та споживанні на рівні близько 12 тис. Гкал/рік, економія палива (в газовому еквіваленті) складе 7 млн м3/рік, зменшення споживання електроенергії за рахунок власного виробництва та її економії на рівні близько 4,5 тис.МВт*г/рік, загальне зменшення викидів СО2 близько 19 тис.тонн/рік.

Миколаївобленерго

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН