Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

На Одещині встановили маркери для птахів на електромережах

В Одеській області енергетики встановили на високовольтній лінії електропередачі класом напруги 110 кВ «Аджалик-Сичавка» спеціальні світловідбиваючі маркери.

Про це пише Культурометр.

Ці заходи дозволять врятувати пернатих від загибелі, убезпечити їх від зіткнення з високовольтними лініями під час міграції, уникнути аварій в мережах і замикання електроліній.

Лінія електропередачі розміщена в Лиманському районі Одеської області. Саме тут розташовуються ландшафтні заказники місцевого значення «Каіровскій», «Новомиколаївський», «Калинівський», загальнозоологічний заказник загальнодержавного значення «Петровський», орнітологічний заказник місцевого значення «Тилігульський пересип» і загальнодержавного значення «Коса Стрілка». Тут мешкають понад 236 видів птахів.

Світловідбиваючі маркери розроблені і виготовлені українським виробником, подібні використовують у багатьох країнах світу. Це – електрообладнання, що встановлюється на дроти лінії електропередачі і має мінімальну вагу, парусність, посилене кріплення, щоб витримати вітрове навантаження. Пристрій яскраво-оранжевого кольору для контрасту. Рухомий елемент із спеціального пластика є стійким до впливу електричного струму і ультрафіолетового випромінювання. Він відображає світло, обертається навколо дроти і робить його більш помітним для птахів.

Місця установки маркерів енергетики визначають разом з орнітологами. Вони проводять обстеження територій та виявляють потенційно небезпечні для птахів ділянки ліній з урахуванням сезонної міграції і ореолу проживання пернатих відповідно до рекомендацій UNEP (програми ООН з охорони навколишнього середовища) і BirdLife International.

Всього до кінця 2020 року енергетики планують встановити 1340 маркерів на високовольтній лінії 110 кВ «Аджалик-Сичавка». Сьогодні 500 з них вже вмонтовані. Всі роботи виконуються відповідно до програми Сталого розвитку та зобов’язань, взятих на себе ДТЕК в рамках Глобального договору ООН в частині збереження біорізноманіття природи.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН