Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Шкода антибіотиків при самолікуванні

Антибіотикорезистентність сьогодні є однією із найбільш серйозних загроз для здоров’я людей у всьому світі. Цим словом називають стійкість до антибіотиків. Розберімося, що це таке, чим загрожує та як уникнути.

Ти, напевно, знаєш, що приймати антибіотики без припису лікаря не можна. Для того є очевидні причини: навіщо навантажувати організм зайвими ліками без потреби? До того ж вони нерідко мають неприємні «побічки». Але є ще одна, набагато підступніша штука, яка розвивається у бактерій, а загрожує — людям: резистентність.

Якщо приймати антибіотики неправильно, то бактерії пристосовуються до них і змінюються.

І от — тепер бактерія нечутлива до антибіотика, і він більше не може вилікувати спричинену нею інфекцію.

Як наслідок — привіт, Середньовіччя: працюючих ліків від туберкульозу, холери, сифілісу та інших бактеріальних хвороб більше не існує.

Це трохи віддалений наслідок, але вже зараз стає довше і дорожче лікувати інфекційні захворювання та післяопераційні ускладнення. Люди помирають від пневмонії, туберкульозу та інших хвороб, викликаних бактеріями, які без резистентності мали б легко лікуватись медикаментами.

Негативний прогноз: все більше бактерій стають стійкі до антибіотиків і дедалі більше бактеріальних хвороб стають смертельно небезпечні. Наша з тобою відповідальність: не допустити цього.

Прості правила:

Не займайся самолікуванням. Приймай лише ті антибіотики і тоді, коли тобі їх призначив лікар. І ніяких антибіотиків «для профілактики»!

Не переривай лікування. Завжди завершуй курс антибіотиків, навіть якщо вже стало краще.

Не продовжуй курс самостійно. Якщо ліки прописані закінчилися, але ти ще не одужав — порадься з лікарем, він скаже, що робити далі.

Не питай у друзів, родичів, знайомих, які ліки їм допомогли і не користуйся їхніми порадами. Золоте правило працює і тут: почуваєшся зле — повідом про це свого сімейного лікаря або сімейну лікарку.

Зараз ми всі стривожені через ситуацію із COVID-19, але не заспокоюй свою тривогу прийманням антибіотиків про всяк випадок. Так ти не зарадиш собі, а навпаки — можеш серйозно нашкодити здоров’ю.

І якщо тобі зле, а твій сімейний лікар або лікарка кажуть, що антибіотик тобі не потрібен — дослухайся. Вони знають краще.

Великокопанівська ОТГ

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН