Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Урожай яблук на Херсонщині постраждав від заморозків

Херсонщина – одна з лідерів у вирощуванні яблук. Плоди, зібрані на наших землях, роз’їжджаються по всій країні. Проте, цього року значні корективи у врожай фруктів і ягід внесли погодні умови. Коли фруктові дерева активно почали цвісти, стовпчик термометра опускався нижче нуля.

І якщо раніше частина врожаю херсонських яблук йшла на експорт, то цього річ господарства, які вирощують яблука, майже не зверталися за дозвільними документами для експорту цієї продукції за кордон, розповіла начальник управління фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби в Херсонській області Лариса Коломієць.

– Яблука експортувалися з Херсонщини, і були роки, коли це були значні обсяги. Але цього року експорту майже немає. Виробники кажуть, що зараз врожаї невеликі, і майже всю продукцію бере внутрішній ринок, де склалася сприятлива для виробників цінова ситуація. Плоди перевіряють в обласній фітосанітарній лабораторії. За результатами надають висновки чи є у продукції шкідники чи якісь хвороби, та надають відповідні сертифікати. Тобто вся продукція безпечна для споживачів., – каже Лариса Коломієць.

Від несприятливих погодних умов  постраждала і агрофірма радгосп «Білозерський». У підприємства 2,5 тисячі гектарів землі, з них 700 гектарів садів, розповідає директор Олександр Ощипок. Цьогоріч значно знизилась врожайність, зібрати планують лише 50% від минулорічного врожаю.

– Цього року плануємо зібрати 5 тисяч тонн яблук, це приблизно у половину менше ніж минулого року, тому що вплинули умови цієї весни неблагополучні для саду. Були роки, коли ми збирали і по 13 тисяч тон яблук. Урожай зберігаємо на підприємстві у спеціальних сховищах.  Завдяки спеціальній системі охолодження, яблука там можуть зберігатись до травня. – зазначив директор.

Прес-служба Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН