Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Запорізькі бджолярі в рамках гранту отримали 200 саджанців лип

Перших 200 саджанців лип отримали місцеві бджолярі Веселівської селищної територіальної громади в рамках грантового проєкту. Загалом буде декілька партій плодоносних дерев, які потрібні для розведення бджіл, пише Суспільне.

Аби підтримати бджолярів, громада отримала мікрогрант на суму 20 тисяч гривень в рамках проекту «Створення багатофункціональних соціальних центрів для нарощення потенціалу осіб і громад, які постраждали внаслідок конфлікту в Україні у сфері подолання труднощів та самозахисту», каже голова Веселівської громади Петро Кіяшко. Загалом 50 місцевих бджолярів отримають 400-500 плодоносних дерев.

Секретар “Спілки бджолярів Веселівського району” Олександр Калабухов захоплюється бджолярством 45 років. Каже, перейняв справу ще у свого батька. Нині має 30 бджолиних сімей. В одному вулику може перебувати 60-70 тис бджілок. Вулики, які здебільшого робить власноруч, у степ в сезон не вивозить, бджоли збирають мед поблизу своїх домівок.

За словами Олександра, з кожної родини можна взяти від 20 до 50 кг товарного меду. Цьогоріч назбирав 20 кг меду з соняхів та різнотрав’я. Бджіл розводить самостійно. Одна бджолина матка коштує 250 грн, а це задорого, наголошує чоловік. На підтримку кожної родини медоробів витрачає близько 1000 грн. за сезон.

Місцевий бджоляр Віталій Удовіченко має 200 вуликів, які на початку травня вивозить на поля, а в кінці серпня повертається додому. Мед – здебільшого із соняха – продає оптом. Каже, за рік на утримання пасіки витрачає близько 70 тис. грн.

Основний місяць збору меду – це липень, а інше залежить від погоди. За сезон отримуємо 50-60 кг меду, це близько 40 л. Головне, аби мед був чистий, без антибіотиків, бо наш мед перевіряють, коли експортують в Європу. Коронавірус не вплинув на продажу меду, – розповідає Віталій Удовіченко.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН