Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Серіал про Крим створила херсонська команда

У Херсоні презентували унікальний цикл документальних програм про історію Криму, створення яких частково фінансували самі учасники творчої групи чи прості українці. Добірка під назвою «Крим. 25 років боротьби за Україну» поки що представляє собою вісім стрічок по годині ефіру, присвячених подіям 1991-1998 років (одна стрічка-один рік). Причому сценаристом кількох стрічок виступав знаний херсонський політолог, очільник обласної організації Комітету виборців України Дементій Білий.

— Попрацювати довелося чимало, в тому числі й з’їздити до столичного архіву кінофотодокументів. Підбирали матеріал прискіпливо, намагаючись аналізувати, що говорили про одні й ті самі проблеми автономії публічні особи у різні роки, як мінялася їх точка зору. Висновок назрів такий: у Криму мирного періоду не було ніколи – боротьба за півострів точилася постійно. І навряд чи можна було говорити про якісь успіхи державної влади – швидше про її дискредитацію. З року в рік одні й ті самі проблеми, які не поспішали вирішувати. Взяти для прикладу історію 1997 року, коли кілька сотень севастопольців зібрали підписи за відкриття у їх рідному місті україномовної школи. Підписи вони зібрали, а от школи з навчанням державною мовою там так і не з’явилося. Або ж передача Україні Росією морально й фізично застарілого дизельного підводного човна, який отримав назву «Запоріжжя». Мешканці Запоріжжя пожертвували мільйони гривень на його реконструкцію. У 2012 році «Запоріжжю» повернули спроможність ходити по морях і занурюватися, але прийшов 2014 рік, і Росія знову захопила багатостраждальний підводний човен, відновлений за гроші простих українців – на тому все закінчилося, — ділиться враженнями Дементій Білий.

Серіал «Крим. 25 років боротьби за Україну» фінансував підприємець Ібрагім Сулейманов, як автор ідеї та головний режисер стрічок. Частково гроші надали через онлайн-ресурс доброчинних пожертв «Спільнокошт», частково до фінансування проекту долучився Український культурний фонд. Результат зусиль команди можна побачити на Ютуб, де виклали усі серії. Надалі хочуть випустити ще шість стрічок, продовживши серіал до 2014 року. А там видно буде, каже Дементій Білий.

Продукт херсонської команди безумовно заслуговує на увагу як серйозних істориків, політиків і краєзнавців, так і простих людей, котрі хочуть не тільки знати історію рідної держави. А й відходити від пропагандистських кліше, самостійно аналізуючи, які саме події та вчинки спричинилися до тих чи інших доленосних процесів.

Новий день

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН