Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У Запорізькій області працює 33 інклюзивно-ресурсні центри

У Запорізькій області працює 33 інклюзивно-ресурсні центри. У подальшому мережа ІРЦ розширюватися не буде. Проте збільшуватиметься кількість інклюзивних класів у шкільних та дошкільних освітніх закладах області.

Про це повідомила Суспільному начальниця відділу Департаменту науки та освіти Запорізької облдержадміністрації Ольга Коноваленко. Один з таких центрів створено у селищі Балабино Запорізького району – Балабинський інклюзивно-ресурсний Центр.

Тут надають корекційно-розвиткові та психолого-педагогічні послуги дітям із особливими освітніми потребами. Фахівці Центру – логопед, психолог, дефектолог та реабілітолог – розробляють індивідуальні освітні програми, за якими діти навчаються в інклюзивних класах загальноосвітніх шкіл. За необхідності, програми можуть корегуватися – у закладах середньої освіти – двічі на рік, у дошкільних – тричі.

Є команда супроводу дитини, до якої входять спеціалісти, завуч навчально-виховної роботи, батьки дитини обов’язково. І проводиться невеличкий консиліум, обговорення цієї програми – з чим дитина справляється, визначаються її сильні сторони. Над цим і працюємо, допомагаємо дитині,” – розповідає директорка закладу Анастасія Марченко. Вона зауважує, що чим раніше батьки виявляють поведінкові порушення у своїй дитині, тим ефективнішою буде допомога фахівців. Для цього необхідно звернутися до навчального закладу та пройти психологічно-педагогічне діагностування.

За рекомендаціями фахівців ІРЦ і заявою батьків, клас, в якому навчається дитина, можна зробити інклюзивним, – зауважила Ольга Коноваленко: “Звертаються безпосередньо до закладу освіти. Пишуть заяву про те, що просять відкрити інклюзивний клас, і за місцем проживання їм буде відкрито в закладі освіти клас, де буде навчатись ця дитина, відповідно до висновку. А на корекційно-розвиткові заняття можна їздити до найближчого інклюзивно-ресурсного Центру.”

У 2020/2021-му навчальному році в області у 367 закладах освіти створені інклюзивні класи. Всього у закладах дошкільної освіти навчається 320 дітей, а в закладах загальної середньої освіти – 1770.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН