Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У лікарні ім. Тропіних змінили режим роботи через коронавірус

З огляду на те, що клінічна лікарня ім. А. і О. Тропіних з кінця серпня приймає всіх пацієнтів міста з підозрою на коронавірусну інфекцію, а з 9 жовтня, відповідно до Наказу Департаменту здоров’я від 8.10.2020 р. № 894-н, хворих з підтвердженим COVID-19, в роботу закладу внесені деякі зміни.

Ми поспілкувалися з заступником медичного директора з стаціонарної медичної допомоги Євгеном МИРОНОВИМ про обмеження планової госпіталізації, надання невідкладної допомоги, роботу стаціонарних відділень і поліклінік в період пандемії, а також ситуацію з коронавірусом в лікарні. Роботу приймального відділення «зсередини» прокоментувала лікар-інтерн Вікторія ЯНЧИНСЬКА.
Миронов Є.М.: Дійсно, у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19), лікарня Тропіних була підготовлена для роботи в нових умовах. Зокрема перепрофільовані три відділення в інфекційні для лікування хворих з коронавірусною пневмонією, організована робота ургентної служби з надання допомоги хворим з підозрою на COVID-19 та підтвердженим діагнозом, посилена робота відділення інтенсивної терапії, скоординована робота з первинною ланкою, створені мобільні бригади і т.ін.
– Євген Михайлович, чи є в сьогоднішніх умовах якісь складнощі щодо доступу пацієнтів до медичної допомоги? Як організована планова та екстрена допомога, особливо в хірургічних відділеннях?
– По наданню невідкладної медичної допомоги ніяких обмежень в період пандемії немає, всі ургентні госпіталізації та операції виконуються в необхідному обсязі. Частково обмеження стосуються лише планової госпіталізації. Потоки цих хворих тимчасово переведені в стаціонари інших лікарень. Також тимчасово дітки з ургентними та плановими проблемами госпіталізуються в клінічну лікарню ім. Є.Є. Карабелеша та дитячу обласну лікарню, в зв’язку з перепрофілюванням нашого дитячого відділення в інфекційне. Всі інші стаціонарні служби, включаючи акушерське відділення, міський травмпункт, працюють в звичайному режимі, з дотриманням протиепідемічних заходів. Поліклініки, як дорослі, так і дитячі, продовжують звичайний прийом пацієнтів. Обсяг роботи значно збільшився, але ми справляємося.
– Яка зараз ситуація з COVID-19 по лікарні?
– Сьогодні (станом на 19.00 20 жовтня) у нас 70 хворих з коронавірусними пневмоніями, в тому числі 5 – у вкрай тяжкому стані на ШВЛ, 20 тяжких кисневозалежних, 45 пацієнтів в стані середньої тяжкості. Щодня відзначається зростання кількості хворих.
– У кого і чому виникає важкий перебіг хвороби?
– Високі ризики у людей старшого віку, старше 65 років, враховуючи особливості імунної системи, наявність супутніх захворювань, також у пацієнтів із захворюваннями серцево-судинної системи, онкологічною патологією, аутоімунними, бронхолегеневими, ендокринологічними проблемами, в тому числі цукровим діабетом, ожирінням і т.д. Причому це стосується і молодих людей, і часто тих, хто не знав раніше про наявність у себе тієї чи іншої патології. Зараз ми спостерігаємо більшу кількість важких хворих, в тому числі у віці від 40 років. Тому хочеться ще раз всіх закликати спокійно та відповідально ставитися до ситуації – носіть маски, дотримуйтеся дистанції, мийте руки, обмежте контакти, просто бережіть себе і тих, хто поруч з вами.
– Яку кількість ліжок (та кисню) має лікарня для надання допомоги хворим з коронавірусом?
– В лікарні виділено 160 ліжок для лікування хворих COVID-пневмоніями, з них 101 з підведеним киснем. Зараз ведуться роботи по проведенню додаткових кисневих ліній, закуплені мобільні кисневі концентратори. Йде підготовка травматологічного відділення до можливого прийому хворих коронавірусом, відділення розраховане на 30 ліжок.
– У центрі всієї роботи по COVID-19 знаходиться приймальне відділення лікарні, яке першим в місті (після інфекційної лікарні) почало приймати пацієнтів з підозрою та підтвердженим діагнозом «коронавірус». Як зараз організована його робота?
– У зв’язку з переходом в нові умови, приймальне відділення було оперативно підготовлено, розділені потоки пацієнтів, всіма співробітниками виконується чіткий алгоритм, кожен знає, чим йому займатися. Число надходжень пацієнтів з підозрою на COVID-19 значне – до 30 осіб за добу.
Детальніше про роботу приймального відділення «зсередини» розповіла Вікторія ЯНЧИНСЬКА – лікар-інтерн, за фахом сімейний лікар, яка зараз працює в приймальному відділенні.
– Вікторія Олегівна, що сьогодні головне у Вашій роботі?
– Розуміння своїх завдань, впевненість, спокій, терпіння і, напевно, доброта. Адже багато пацієнтів розгублені, іноді панікують, особливо, коли дізнаються за результатами рентген-діагностики про ураження легень і діагнозі «пневмонія». Ми намагаємося пояснити ситуацію, заспокоїти, щоб у людини не було страху, а була довіра до лікарів та віра в одужання.
– Розкажіть про те, які хворі поступають?
– Це люди абсолютно різного віку, але здебільшого працездатного. Симптоми та скарги у всіх схожі – висока температура тіла, яка не збивається, кашель, прояви інтоксикації. Хоча не завжди симптоми виражені, у деяких пацієнтів захворювання може починатися з дихальної недостатності і на рентгені або КТ у них вже виражені зміни в легенях. За тяжкістю стану: якщо на початку осені приблизно в 70% випадків це були пацієнти, які не потребують госпіталізації, то зараз більше важких хворих. Багато надходять по швидкій допомозі. Іноді доводиться відразу ж при надходженні надавати невідкладну медичну допомогу, навіть за участю реаніматолога. Це буває при розвитку дихальної недостатності, коли терміново потрібна оксигенотерапія і т.д.
– Як Ви морально ставитеся до всієї ситуації? Що Вас мотивує працювати тут, в цей період, в цих умовах?
– В першу чергу у нас одна спільна задача – перервати ланцюг заражень. Я хочу, щоб скоріше ситуація стабілізувалася, щоб не страшно було виходити і спілкуватися з людьми, щоб не хвилюватися за рідних. Другий момент – я працюю, тому що на мене розраховують люди, дивляться в очі та чекають допомоги. Як би це не звучало, але ось ця причина важливіше інших, навіть матеріальних чинників, хоча, до речі, оплата праці у нас підвищилася. Разом з тим, напевно, лікарі завжди повинні бути готові до будь-яких поворотів долі. Тому – приймаємо ситуацію і працюємо, заради здоров’я, заради людей.

Бесіду вела Тетяна Кондакова

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН