Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

На кургані Кохання в околицях Запоріжжя встановили копію скульптури половецької баби

На кургані Кохання в околицях Запоріжжя 18 жовтня встановили копію скульптури половецької баби. Подібна стояла тут до кінця XVIII сторіччя, проте потім зникла.

Раніше на місці, де встановили скульптуру, стояла кам’яна баба, яку описав та замалював російський дослідник і мандрівник Василь Зуєв у книжці “Мандрівні записки від Санкт- Петербурга до Херсона” у 1787 році.

У неділю 18 жовтня на кургані Кохання за селищем Верхня Хортиця, встановили приблизну копію цієї половецької скульптури заввишки два метри 30 сантиметрів. Скульптуру створили з бетону, ракушняку та композитної арматури.

Працювали над її створенням близько тижня запорізькі скульптори Людмила Єлецька та Олександр Шкаліков. “Цей малюнок, який писав автор у своїй книжці трошки був не таким, як у всіх інших місцях де я бачила такі скульптур. Ми вирішили більш реалістично зробити. Як канони були ми хотіли більш правильно зробити, як половці це робили,” – розповідає Людмила Єлецька.

Скульптор Євген Шкаліков каже, що в середину цієї скульптури автори заклали керамічні речі з магічними знаками: “По-перше, це зображення теж половця. В даному випадку тут зображення жінки. Жінка, мати, земля. А там є зображення чоловіка воїна, який народжується в жінці і захищає цю землю. Тут тільки жінка. Але в цій жінці є чоловік. І є ще дві руни, які захищають це місце.”

Ідея встановити копію половецької баби виникла ще рік тому – каже голова громадської організації «Ритон» Анна Головко: “Взагалі що це таке “баба”? За однією з теорій “баба” походить від слова “баобан” – воїн-охоронець. Це перша баба, яку нам вдалося відтворити і я думаю, що не остання. Чому саме на неї звернули увагу? Бо почали опікуватися цим курганом.”

Суспільне

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН