Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Чому солезавод на Херсонщині збираються приватизувати

Єдиний в Україні солезавод, який працює, виставляють на продаж. Він розташований у Геройському Голопристанського району. Як діє підприємство зараз і чого очікують від приватизації, – розказав Суспільному керівник державного підприємства “Геройський сольовий завод” Андрій Тищенко.

Зруйновані порожні будівлі – так зараз виглядає державне підприємство у Геройську. Це – єдиний солезавод в Україні, який продовжує працювати і видобувати морську сіль, розказує його керівник Андрій Тищенко. Однак, за словами директора, попри споживчі якості продукції, її продавати підприємство може лише як технічну сіль.

“На жаль, через те, що ми не маємо своєї переробки, ця сіль іде на дороги, переважно це на дороги для сольової суміші”, – говорить Андрій Тищенко.

Єдиний в Україні працюючий солезавод, розташований на Херсонщині, виставляють на продаж

У Європі морську сіль використовують у їжу. Геройський завод також міг би реалізовувати сіль як харчовий продукт, однак проблема, – у дороговартісному обладнанні, – розказує Андрій Тищенко:

“Це затратна частина, на сьогоднішній день більше півмільйона євро, це тільки обладнання, а ще потрібно зробити цех, але це кошти, які ми не змогли за мою діяльність назбирати”.

На підприємстві, розказує директор, наразі працюють 24 людини. Зараз саме триває збір солі. Валерій Вакуленко – єдиний в Україні солевар. Працює тут 2 роки. Навчався професії, говорить, у попередника:

“До моїх повноважень входить вирощування солі, яка лежить там на березі. Запускається вода із моря, каналами і озерами заходить сюди, а тут вже за своєю технологією ми її готуємо і вирощуємо. Готуємо в одних басейнах, вирощуємо в інших. Ми готуємо воду у підготовчих озерах і доводимо її до певної щільності і тоді спускаємо у садочні басейни”.

Приватизація, сподівається Андрій Тищенко, позитивно вплине на розвиток підприємства:

“Те, що наше підприємство потрапило до переліку підприємств, які йдуть на приватизацію, це – дуже рішучий крок і я думаю, що це – правильний крок на сьогоднішній день. При продажу підприємства держава отримає кошти за активи підприємства, а вже підприємство саме отримає інвесторів, які зможуть конструктивно вкладати кошти і розпочинати економічну діяльність на цьому підприємстві”.

Начальниця регіонального фонду державного майна в Херсонській області, АР Крим та м. Севастополі Галина Теслюк говорить, Геройський сольовий завод – один із 5 державних об’єктів в області, які готують до приватизації. Затягується процес через зміни у законодавстві:

“Наразі в нас триває інвентаризація. Ми побачили те, що об’єкт має нульову балансову вартість, а за новим законом про приватизацію державного та комунального майна, якщо балансова вартість дорівнює нулю, треба робити переінвентаризацію. За процедурою, ми вважаємо, що десь у першому кварталі наступного року це підприємство може бути вже в аукціоні”.

За словами Галини Теслюк, профіль роботи підприємства після приватизації не зміниться – це одна з основних умов аукціону.

Суспільне

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН