Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Скільки порушень виявили на Херсонщині за місяць виборчої кампанії

За місяць виборчої кампанії було зареєстровано 96 заяв та повідомлень про порушення виборчого процесу на Херсонщині. Станом на 5 жовтня – 11 кримінальних правопорушень, одній особі повідомлено про підозру, є 4 адміністративні правопорушення.

Передвиборча агітація почалася після того, як кандидати та партії були зареєстровані. Після цього будь-яка згадка про них у друкованому вигляді або електронному є передвиборчою агітацією, – розказав координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА Євген Гладкий:

“Вся друкована перевиборча агітація має маркуватися. Мають бути вихідні дані: хто надрукував, скільки надруковано, хто відповідає за це. Якщо цього немає у повному обсязі, то не тільки громадянська мережа, поліція, а будь-який громадянин може звернутися до поліції і сказати, що тут є порушення. І тоді поліція накладає штраф на ту організацію, яка розповсюджувала, або, якщо вдається, на тих, хто виготовляв”.

На площі Свободи у Херсоні щодня стоять намети різних політичних партій та кандидатів. Перехожим роздають газети і буклети.

За словами Євгена Гладкого, агітація у громадському транспорті та на зупинках, у таксі, на вокзалах, аеропортах заборонена законом. У середмісті Херсона кореспонденти Суспільного знайшли такі порушення.

З 15 по 23 вересня політичні партії проводили конференції. З цього моменту все, що вважалося політичною рекламою, стає передвиборчою агітацією – говорить Євген Гладкий:

“23 вересня вперше ми звернулися до поліції, щоб вони зафіксували порушення виборчого права: а саме агітація поза строками, визначеними законом. До нас, наприклад, звернулися представники Козачелагерської сільської ради. Вони кажуть, що по селу розклеєні буклети однієї з політичних сил на всіх стовпах. Що робити? Я кажу, сільська рада мала сама визначити місця для агітації. Якщо вона цього не зробила, то це вже її відповідальність також”.

Остаточне рішення, чи було порушення виборчого права приймає суд, – розказав голова Херсонської районної територіальної виборчої комісії Владислав Гладкий:

“У Херсонську районну раду ми зареєстрували 441 кандидата від 13 різних політичних сил і вони мають право вести агітаційну кампанію з 29 вересня. З боку комісії ми поки що жодного порушення не зареєстрували. Але з боку поліції, у них є більш розгалужена мережа працівників. Все одно, порушення фіксується поліцією”.

Приклади порушень навів експерт Комітету виборців України в Херсонській області Володимир Молчанов:

“Наша правляча партія, проводячи свою конференцію з висування, забула повідомити про це на офіційному сайті за 5 днів. І це вже стало приводом для спроб відмовити, зокрема у Генічеську районну раду, цій партії у реєстрації.

Дитячі майданчики, які у нас кандидати дуже люблять будувати, це піар депутатів на асфальтуванні міжбудинкових проїздів за бюджетний кошт – це все іде така ось не легітимізована агітація”.

Всього за місяць виборчої кампанії було зареєстровано 2477 заяв та повідомлень про порушення виборчого процесу в Україні, з них 96 на Херсонщині. На 7.00 5 жовтня було 11 кримінальних правопорушень, одній особі повідомлено про підозру, є 4 адміністративні правопорушення, – повідомляють на сайті міністерства внутрішніх справ.

“На час виборів для забезпечення публічного порядку і безпеки буде залучено 3 тисячі 128 правоохоронців”, – розказав начальник ГУНП у Херсонській області Олександр Прокудін.

Суспільне

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН