Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Студенти-географи херсонського вишу заклали експериментальну ділянку на Кінбурнському півострові

Студенти-магістранти спеціальності Науки про Землю факультету біології, географії та екології під керівництвом доцента Олексія Давидова мали можливість у рамках науково-дослідної практики відвідали фронтальну частинуКінбурнського півострова.

Кінбурнська коса приваблює чимало туристів, особливо влітку. І це не дивно – бурхливе, але тепле море, білосніжні, чисті пляжі та сосновий ліс дійсно вражають та ваблять багатьох. Але не все так добре, як здається!

Наплив відпочиваючих призводить до руйнування прибережних форм рельєфу, які утворюються завдяки діяльності вітру, а це, у свою чергу,створює істотну небезпеку під час штормів та призводить до затоплень сусідніх прибережних районів.

Саме тому перед магістрантами була поставлена задача– закласти експериментальну ділянку, в межах якої потрібно розробити конструкцію, яка буде знижувати швидкість вітру та сприяти накопиченню піску (відновленню еолових комплексів) в межах ділянок, що були розмиті під час штормів.

Експериментальна ділянка була закладена в межах території рекреаційного пункту «Катран», її довжина дорівнює 55 метрів.

Спочатку в межах зруйнованої (розмитої) ділянки було проведено нівелювання поверхні, для отримання її метричних параметрів. Після цього в створі розташованих поряд еолових форм, були викопані в шаховому порядку три ряди ям, в які були закопані соснові гілки (отримані під час санітарної та протипожежної обробки прилеглої лісової ділянки).

Сформований комплекс повинен активізувати еолові накопичувальні процеси та сприяти формуванню штучної дюни. В подальшому планується сезонні виїзди до експериментальної ділянки з метою вивчення ефективності та динамічності побудованого комплексу.

Це наукове дослідження було проведено за підтримки керівництва Херсонського державного університету, Національного природного парку «Білобережжя Святослава» та «Кінбурнського лісництва».

Пресцентр ХДУ

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН