Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Загибель військової з Одеської бригади: знайомі та рідні не вірять у самогубство

Тіло загиблої військовослужбовиці Тетяна Варави знайшли 26 вересня. За офіційною версією, фінансистка військової частини вистрибнула з вікна. Однак знайомі загиблої та донька не вірять у самогубство. Суспільне зібрало думки всіх сторін та розповідає, що відомо.

Версія поліції

Про загибель військовослужбовиці 28-ої окремої механізованої бригади Тетяни Варави у поліції повідомили 26 вересня. Тоді правоохоронці припустили, що Тетяна вистрибнула з вікна на четвертому поверсі гуртожитку та попередньо кваліфікували справу за ч. 1 с. 115 Кримінального кодексу України.

“За словами її знайомих, загибла останнім часом перебувала у пригніченому стані”, – додали в поліції та повідомили, що остаточну причину смерті має встановити судово-медична експертиза.

Результати експертизи

Медики підтвердили версією поліції. У висновках експертизи зазначили, що Тетяна “нанесла собі умисне самоушкодження шляхом стрибка з висоти”. Про це повідомив речник бригади, в якій служила загибла, Євген Алхімов.

“Нещодавно стало відомо, що можливою причиною самогубства могло стати кримінальне провадження за попереднім місцем роботи в “Ощадбанку”. Там 4 статті, і вона проходила по ним як підозрювана”, – розповів Алхімов.

Статті, про які згадав речник, – ч. 4 ст. 190ч. 3, 4. ст. 358ч. 3 ст. 362 та ч.2 ст. 200 Кримінального кодексу України. Про це згодом повідомили в пресслужбі бригади. За словами Євгена Алхімова, спочатку Тетяна перебувала в статусі свідка. Однак 9 квітня 2020 року її статус у справі перекваліфікували на підозрювану.

Заява ГО “Жіночий ветеранський рух”

Представники громадської організації “Жіночий ветеранський рух поставили під сумнів версією слідства щодо самогубства. Відповідну заяву оприлюднили на сторінці руху в Facebook.

“Шок. Злість. Велике бажання доведення правди і справедливості.Так, звісно ж, буде слідство, буде спроба мінімального розголосу, але є багато але.Тетяна готувалась до весілля дочки, робила ремонт вдома, мала багато життєвих планів”, – зазначили на сторінці.

Там також запевнили, що Тетяна була впевнена у “позитивному рішенні” в справі, про яку розповів речник бригади. Ба більше, в громадській організації запевнили, що загиблу лише намагалися перекваліфікувати зі свідка на співучасника.

“У розмові сестра нам розповіла, що Таня скаржилась крайні 2 тижні на умови у військовій частині, де проходила службу, на психологічний тиск. Єдине , що відомо, – умови вчинку самогубства: вистрибнула з вікна кімнати гуртожитку, на шиї був електричний подовжувач, вуличний бруд з підошви взуття в кімнаті”, – повідомили в громадській організації.

Зрештою “Жіночий ветеранський рух” заявив, що категорично не вірить у версію самогубства. На сторінці також додали, що не здивуються, якщо “через фінансові операцій в частині факти будуть замовчувати”.

Позиція доньки Тетяни

Як розповіла Суспільному донька Тетяни Людмила, її мати була життєрадісною та будувала плани на майбутнє. Однак 25 вересня була чимось стурбована та хвилювалася за дівчину, просила їй телефонувати та повідомляти, чи з нею все гаразд. Того дня її підвищили на посаді та взяли до контррозвідки.

“Я їй кажу мамо, що сталося вдень, чого ти так себе поводиш. Вона відповіла, що в якийсь момент попрощалася з життям, але потім наче все минуло, все добре. Каже, я знаю що в тебе все добре, я вибачаюся що тебе так налякала”, – пояснила дівчина.

За словами Людмили, ввечері 25 вересня Тетяна повідомила, що звільняється зі служби та їде додому в місто Бобринець Кіровоградської області. Однак пізніше сказала, що взяла відпустку та їде до Людмили в Харків.

“Протягом усього дня вона хотіла щось сказати, але мовчала. Періодично казала, що не дасть мене нікому образити, можливо, вона хвилювалась за моє самопочуття. Але в мене по роботі і в житті все було нормально, причин для хвилювання не було”, – розповіла донька.

Востаннє Людмила розмовляла з матір’ю приблизно о 5-й ранку 26 вересня. Тоді жінка просила у неї пробачення, мовчала та просила бути на зв’язку з нею.

“Вона почала казати про те, що стрибне. Я казала, мамо, ти що, не можна, я скоро до тебе приїду, все буде добре, а потім сказала фразу “обіцяй мені, що ти мене не кинеш, якщо я виживу”, – поділилася Людмила.

За її словами, після цього жінка кинула слухавку. Донька телефонувала їй, однак телефон не відповідав.

Людмила зазначила, що перед тим, як зайняти нову посаду, Тетяна проходила нарколога та психолога та отримала свідоцтво про те, що “з нею все добре”.

“Була якийсь важлива причина для того, щоб вона себе так вела. Вона оберігала, нікому нічого не сказала, вона любила мене і вона знала, що неї є батько, якому 70 років. Вона б не зробила такий вчинок. Адже ця трагедія буде впливати на мене, як на доньку, і залишила мене без матері, а батька – без дочки”, – впевнена донька.

Сусідка Тетяни розповіла доньці, що ввечері жінка була “сама не своя та пила заспокійливі”.

“Можливо, щось сталось раніше, бо в останні дні вона не хотіла йти до гуртожитку, що там було ніхто не знає. Жінка, яка з нею мешкала в кімнаті, каже що все було нормально, ще молода дівчина з її кімнати також каже, що все було нормально”, – розповіла Людмила.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН