Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Миколаївська обласна інфекційна лікарня стала заручницею політичних інтриг

Про це на фейсбуці пише очільник “НІБУЛОНа” Олексій Вадатурський:

– На жаль, поки весь світ боровся з коронакризою, українські можновладці та депутати готувалися до місцевих виборів.

Поки я, починаючи з березня цього року, допомагав Миколаївській обласній інфекційній лікарні та іншим лікарням України, тасувалися списки, розподілялися округи, кандидати бігали від одної партії до іншої.
Поки я спрямовував кошти на допомогу медицині, інші витрачали їх на однотипну та беззмістовну зовнішню рекламу, роботу купи піар-менеджерів, прохідні місця у прохідних партіях, а діючі депутати боролись з владою за свої фінансові інтереси (як, наприклад, наша обласна рада боролася з обласною адміністрацією за ласий шматок розподілу фінансів – гидко було на це дивитися!).

Тож чим депутатство у місцевих органах влади є таким привабливим, що на це витрачаються просто величезні ресурси, які могли б, наприклад, піти на медицину? Тому що, на превеликий жаль, у нашій країні дерибан місцевого бюджету – це найуспішніший вид бізнесу. Тим, хто йде туди з інших причин, я щиро співчуваю. Я бачив це сотні разів, тому пишаюся тим, що сьогодні ні я, ні жоден з працівників нашої компанії не балотується.

Особисто мені протягом майже 30 років діяльності нашої компанії безліч разів пропонували перейти на державну службу. Я завжди відмовлявся, тому що розумів: я – на своєму місці, і тут я зможу зробити для рідної країни і міста набагато більше, ніж будучи при владі. Тому що у мене успішний і прозорий сучасний бізнес, мені не треба захищати мандатом оборудки. Досягнення нашої компанії це тільки підтверджують: сьогодні ми успішно відроджуємо українське суднобудування, річкове судноплавство, створили найсучаснішу в Україні логістичну інфраструктуру і нашою працею робимо неабиякий внесок у розвиток економіки України.

Саме тому сьогодні я хочу говорити про позитив. Про те, що вже зроблено мною для боротьби з коронавірусом у нашому місті та області.

Спочатку ми успішно завершили перший етап реконструкції обласної інфекційної лікарні у Миколаєві, про що ще в травні розповіли у нашому відео: https://www.facebook.com/oleksiyvadaturskyy/videos/2300923406876091/ .

Ми знову і знов будемо публікувати ці відео не заради піару, а для того, щоб «доброзичливці» не закидали, що ми нічого не зробили.

Після цього, поки всі визначалися з партіями та округами, ми реалізували і другий етап, усього за два місяці повністю реконструювавши «під ключ» 5-те інфекційне відділення лікарні: створено 26 точок подачі необхідного для життя людей кисню в палати (для кожного з 26 пацієнтів), відділення оснащено сучасними імпортними функціональними ліжками з ручним та електричним регулюванням, створено сучасну систему дистанційного виклику медичного персоналу (встановлено 31 кнопку біля усіх ліжок, в коридорі, туалетах, а медпрацівники мають спеціальні годинники, на які надходить сигнал виклику), у кожній палаті є телевізор, гаряча та холодна вода, туалет і душ, клімат-контроль та кондиціонери.

Кожна точка подачі кисню – це врятоване життя людини. Без наданої нами допомоги, за словами самого головного лікаря, було б набагато більше летальних випадків.

Я вклав всю свою душу, серце та здоров’я для того, щоб це відділення було реконструйовано за найвищим «нібулонівським», а значить європейським, стандартом. Більш детально і наочно результат нашої роботи ви можете побачити у відео під цим постом. Від себе додам, що це, мабуть, найсучасніше відділення в Україні!
Найголовніше, що я зробив у цих екстремальних умовах, – проклав 92 точки подачі кисню для кожного хворого, а значить врятував 92 життя, і відремонтував ще 16 додатково. Таким чином, сьогодні забезпеченість хворих киснем в обласній інфекційній лікарні становить 85 %, а до приходу компанії «НІБУЛОН» було лише 4 %. Це лише одне красномовне свідчення жахливого стану лікарні, про який знали всі в місті та області (почитайте лише коментарі та репости під нашим попереднім відео про реконструкцію лікарні – як люди тікали звідти, як боялись щурів, як плакали). Але чомусь жоден партійний лідер, депутат, колишній чи нинішній посадовець ні з початком пандемії, ні з початком виконання нами робіт, ні з початком виборчої кампанії не відгукнувся, щоб суттєво допомогти. Всі «відмахнулися» масками та антисептиками, чи у кращому випадку кількома халатами та ліжками.

Тож повернемось до теми політики. Хто, за моїм власним переконанням, дійсно вартий того, щоб балотуватися на виборах? Це має бути людина чесна і принципова. Якщо бізнесмен – то тільки той, що веде успішний і прозорий, а не тіньовий, бізнес. Якщо керівник якоїсь установи – то ця установа має бути зразковою у всіх відношеннях. Саме такими якостями має бути відома ця людина, а не склочністю та участю у скандалах.

Але, як уже писав, у нашій країні все відбувається за зовсім іншим сценарієм. Тому і результат на виході ми отримуємо інший. Під час того, як ми піднімали з руїн інфекційну лікарню, підіймалась і самооцінка її головного лікаря. Мені було дивно це спостерігати, адже я бачив обидва боки медалі: ззовні нескінченні скандали і протистояння головного лікаря органам влади та іншим медичним закладам, відмова приймати дітей і пацієнтів з міста, а всередині – ганебний і жахливий стан лікарні, низький рівень організації роботи закладу. І я ніяк не міг збагнути, як може так нещадно критикувати інших людина, роботі якої я від щирого серця допомагав, але яка сама не зробила й крихти для покращення стану лікарні. Про свої роздуми я згадував у одному зі своїх квітневих постів (https://www.facebook.com/oleksiyvadaturskyy/posts/2277066749261757), коли зазначав, що не хочу «ділитися своїми враженнями від побаченого, щоб потім замість допомоги місцеві медики не отримали додаткових перевірок». Але ж… чи має моральне право головний лікар звинувачувати органи влади та керівників інших лікарень у недостатності бюджетних коштів, якщо:

– ми вивезли з цієї лікарні три вантажівки шприців, які повинні були бути утилізовані, а на ділі – були викинуті на звалище. Наші працівники проколювали голками собі підошви взуття. А всього ми вивезли 850 тонн сміття, тобто за останні роки лікарня перетворилася на поросле чагарником звалище;

– коли ми очистили всю територію від сміття та звалищ, до нас звернувся персонал і спитав: «Куди тепер вивозити сміття?.. » Що ж, ми організували і це, закупивши лікарні п’ять окремих баків і поставивши вимогу, щоб сміття утилізувалося роздільно і вивозилось вчасно (прийшлося взяти на себе функції головного лікаря);

– головний лікар довгий час не помічала, що електричний стовп упав на тополю, яка, у свою чергу, зруйнувала дах одного з відділень. Ми вирішили це питання за кілька телефонних дзвінків у відповідні органи;

– лікарня стала справжнім прохідним двором, притоном наркоманів та звалищем для жителів найближчих будинків, тому що з трьох сторін була відсутня огорожа (цей епізод я наведу у відео у коментарі нижче під постом). Ми обгородили територію і зробили пропускний пункт, щоб місцеві мешканці не викидали сміття на території лікарні;

– за чотири роки не могли полагодити пральну машину і підключити її до води, тому персонал прання своїх халатів виконував вручну. Ми вирішили цю проблему у перші ж вихідні. Знаєте, яка була ціна питання? 850 грн!

– щодо споживання газу, то на моменти нашої перевірки лікарня сплачувала вартість вдвічі вищу за ринкову ціну, крім того сплачувались кошти за котли, які не обслуговувалися.

І ще багато-багато інших нюансів, які для успішного керівника вирішити – не питання.
Тож поясніть мені, це підхід господарника чи професіонала?
Тепер ви розумієте, чому я не міг у цій лікарні обмежитись лише придбанням ШВЛ чи медичного обладнання. Щоб моя допомога не була даремною, мені необхідно було поставити все на ноги, з нуля, підмінивши на цей період функції керівника лікарні.

Щоб вирішити більшість цих питань, навіть не потрібні додаткові бюджетні кошти, не потрібно бути депутатом чи посадовцем, не потрібно плести інтриги та писати скарги в облдержадміністрацію, а потрібно елементарно бути гарним організатором. Більшість цих питань можна вирішити простим телефонним дзвінком, вмінням комунікувати та співпрацювати з іншими без погроз та скандалів. Я розумію, що чудовий лікар може не знати всіх цих нюансів, але чудовий організатор, ким головний лікар (і, до речі, депутат) має бути, – зобов’язаний! Ось вам мій приклад – бізнесмена-аграрія, який прийшов у лікарню і за кілька місяців перетворив її на те, про що ніхто навіть ніколи не мріяв.

Що ж у результаті я заслужив у відповідь, вклавши у лікарню свої сили і душу? Мене звинуватили в тому, що я не даю «возможности Федоровой баллотироваться в депутаты областного совета от «НАШ КРАЙ», що «захаживаю по поводу и без повода», «обещая людям доплаты к зарплате, еще лучше условия труда, ремонты в больнице, олигарх оказывал давление на людей», «взяв с собой журналистов, которые по команде включали и выключали камеры».

Світлано Федорівно, це ж записано з ваших слів? Здається, Ви так хотіли догодити своїм партійним босам, що все перекрутили і придумали, а піар-менеджери недолуго вивалили це на партійний сайт, показавши всім ваше справжнє обличчя. Адже це відверта брехня, і нічого подібного в дійсності не було.

А відбувалось зовсім протилежне. Так, наприклад, це відео ми, на відміну від попереднього, знімали без участі медперсоналу, тому що поступила команда від головного лікаря про заборону спілкування зі мною, а охороні було наказано доповідати, коли я прийшов і вийшов з лікарні для того, щоб медперсонал міг нарешті повернутися до роботи. Єдине, про що я сказав при свідках, лише те, що я припиняю роботи в лікарні. Всі розуміють, що я не міг і не можу Вам заборонити балотуватися. Це суто Ваше право.

Юрію Кормишкіну я хочу сказати, що я дійсно робив це не лише для головного лікаря, а й для всіх лікарів і медперсоналу. Я робив це за головного лікаря, який довів лікарню до руїни, і якого я фактично підміняв. Ваші звинувачення – це звинувачення людини, яка не розуміє обсягу виконаних робіт, тому що власного внеску в них не зробила.

Щодо Миколи Круглова, то я зараз якраз завершую писати мемуари, великий розділ яких присвячений діяльності колишнього голови обласної адміністрації. Дещо з цих матеріалів думаю опублікувати і в фейсбуці – часу до виборів ще багато. Пригадую, як Вас зняли з посади, Ви прийшли і попросили вибачення за всі ці ганебні дії проти мене. Що ж, минув час, Ви засумували на пенсії, влада сп’янила голову, і Ви знову взялись за старе. Нагадаю Вам, як пенсіонер пенсіонеру, в будь-якій країні кошти надаються тільки тоді, коли є довіра до керівника. Головний лікар публічно і особисто заявляла, що в політику не збирається. Тому сьогодні вона мою довіру втратила, про що я неодноразово і казав. Її рішення – це виключно її справа, а чи буду я голосувати за таких політиків – це також моя справа.

Користуючись можливістю, хочу звернутися через фейсбук до партійних лідерів «Нашого краю» і попросити надалі підтримувати лікарню, слідкувати, щоб зберігався порядок, вивозилось сміття, не росла амброзія. Я передам вам проєкти, які я також хотів реалізувати в лікарні, щоб ви могли продовжити мою справу. Або допоможіть у ремонті реанімаційного відділення, обсяги робіт у якому в п’ять разів менші ніж у п’ятому відділенні, але роботи лікарня буде виконувати ще до нового року. Організуйтеся і допоможіть медицині області і міста не на словах, а на ділі. І бажано розпочати це до виборів, щоб люди вам повірили.

Моя допомога – це подяка лікарям за їх важку працю. Ми створили належні умови для лікарів і пацієнтів. Якщо мікрохірург не має інструмента, він не зробить високоточної операції на серці, якщо військовий льотчик не має сучасного літака, він не захистить нашу країну. Так само, якщо лікарі інфекційної лікарні не будуть мати належні умови для лікування хворих, вони не зможуть протистояти коронавірусу, а медичний заклад просто закриють. Так могло статися і з обласною інфекційною лікарнею, якби я не вклав у цей проєкт свої кошти та особистий час, а наш колектив не підставив би плече допомоги. Цінуйте це і не плюйте нам в душу. Коли ми починали, обласна інфекційна лікарня була найгіршою в місті, сьогодні вона – найкраща, і не лише в Миколаєві. Тут навіть не соромно лікуватися тим самим політикам і можновладцям. Тож їм можна вже не запасатися ШВЛами у себе в гаражах.

Без перебільшення скажу, що далі на нас чекають важкі часи і майбутнє з коронавірусом, тому я особисто докладу всіх зусиль для приведення в належний технічний стан й інших медичних закладів міста, поки всі будуть балатуватися, дерибанити бюджет, скандалити та звинувачувати у своїх невдачах інших.
Будьте здорові, не хворійте і #нездавайся! Медицина зараз в такому стані, що поки всі зайняті виборами, нам з вами хворіти не можна, і сподіватися залишається лише на себе.

https://www.facebook.com/oleksiyvadaturskyy/videos/2408147152820382

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН