Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Якісна вода для степовиків на Херсонщині стане доступнішою

У посушливому таврійському степу мешканці багатьох населених пунктах про вільний доступ до якісної води можуть тільки мріяти . Вона  здебільшого подається по годинах, і перенасичена солями. Тому не те що для пиття, а часом і для прання не дуже годиться. У селах, що входять до Тавричанської об’єднаної територіальної громади (Каховський район Херсонщини) ситуація трохи краща: вода з артезіанських свердловин у мережі є цілодобово, хіба що за винятком аварійних ситуацій. Та от її якість і тут залишає бажати кращого. Та вирішення проблеми після створення ОТГ таки знайшлося: громада виділила земельні ділянки під пункти продажу доочищеної питної води у селах Тавричанка, Заозерне, Дудчино та Мар’янівка. А програма DOBRE Агенції США з міжнародного розвитку (USAID) виділяє грант  для придбання установок зворотнього осмосу на кожен з таких пунктів. Їх планують отримати й змонтувати вже до кінця нинішнього року.  

На створення пунктів продажу доочищеної питної води громада та грантодавець спільно виділяють понад 1,2 мільйони гривень. Хоча голова Тавричанської ОТГ Юрій Гречка окремо наголошує, що проект – не благодійність, а інвестиція у розвиток . Тому воду на пунктах будуть продавати по 50 копійок за літр, а не розливатимуть «на дурняк». Та це однаково значно доступніше для споживачів – адже бутильована вода у магазинах може коштувати до десяти разів дорожче. 

«Не маємо сумнівів, що покупців доочищеної води не бракуватиме. Адже перший такий пункт у селі Тавричанці запустили ще років із п’ять тому. Там воду продають якраз по п’ятдесят копійок літр, і попит на неї стабільний», — каже Юрій Гречка. У Тавричанці з цього приводу вже навіть по-доброму жартують: хорошої гречки без хорошої води не звариш! 

Сергій ЯНОВСЬКИЙ. Новий день

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН