Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У Херсонському художньому музеї відбувається ремонт центрального сходового маршу

У житті музеїв ситуації, коли практично всі експонати «переїжджають» на тимчасовий відпочинок до фондосховищ, досить рідкісні.

Безумовно, в переліку причин такого вимушеного переміщення будівельні роботи займають перше місце. Власне, така подія і відбувається зараз в Херсонському художньому музеї – ремонт центрального сходового маршу. Проте активна праця науковців триває і ведеться з використанням можливостей, насамперед, соціальних мереж, за допомогою яких продовжується знайомство з кращими роботами колекції.

У всьому різноманітті прізвищ, художніх шкіл, країн, стилів ім’я чудової вірменської художниці, Народного художника Вірменської РСР Маріам Аршаковни Асламазян (1907-2006) ніколи не загубиться і завжди буде гордістю будь-якого зібрання.

 

Нагода пишатися є і у Херсонського художнього музею, в колекції якого представлено три абсолютно різних полотна цього прекрасного майстра: невеликий, глибоко емоціональний «Портрет Маріам Баджи», декоративний та феєрично яскравий натюрморт «Маски Замбії» (1972), щемливий, з національним присмаком «Осінній пейзаж» (1956).

Маріам Асламазян народилася в селі Баш-Ширак недалеко від Александрополя (Гюмрі). Її батько був заможним інженером, будував водяні млини в Закавказзі, захоплювався мистецтвом і архітектурою. Майбутня мисткиня закінчила Єреванський художньо-промисловий технікум і ленінградську Академію мистецтв (майстерня Констянтина Істоміна і Кузьми Петрова-Водкіна). Живописиця, представниця вірменської школи декоративно-площинного натюрморту, майстер портрету.

 

 

Через особливості розробленої художницею власної естетики творів, мисткиню називали «вірменською Фрідою Кало». Її полотна відрізняються сюжетами, прийомами побудови композиції та пластичної форми. Про Маріам найчастіше говорили як про майстра з яскравим декоративним хистом. За 99 років життя вона встигла об’їздити більш ніж 60 країн, побувати навіть на Мадагаскарі, де її умовляв вийти заміж єдиний в ті часи мадагаскарський вірменин.

Неперевершеній Маріам Асламазян судилося прожити ціле століття і бути похованою серед великих творців Вірменії в Пантеоні імені Комітаса.

#art_museum_ks #masterpiece #art

На изображении может находиться: 1 человек
На изображении может находиться: растение, цветок, на улице и природа

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН