Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Слідами сценариста: новокаховські студенти дізналися про життя Олександра Довженка

Напередодні Дня народження Олександра Петровича Довженка та Дня міста до музею історії завітали студенти 2 курсу відокремленого структурного підрозділу «Новокаховський коледж Таврійського державного агротехнологічного університету імені Дмитра Моторного» на тематичну екскурсію.

10 вересня Україна відзначає 126 років з дня народження видатного кінорежисера, сценариста, засновника української кінематографії Олександра Довженка. Місто Нова Каховка в житті митця зайняло своє особливе місце. Саме тут Олександр Петрович пише свою «Поему про море», робить перші її кінопроби, долучається до будівництва міста та гідровузла. Саме тут востаннє закохується у велич Дніпра та широкий степ, тут залишає частинку свого серця…

«Усіх людей сьогодні я люблю. Люблю народ свій палкою любов’ю. У Новій Каховці мене вразило глибоке видовищне перетворення природи… Люблю Нову Каховку. Люблю Дніпро – велику річку мого народу, чисте ласкаве повітря, ясне небо і широту у всьому, і стриманість у пейзажі, і величавий спокій. І ніде мені не хотілося б так жити, як тут, на чудесному рідному березі. Ніде й ніколи я не проймався так любов’ю до людей, як тут».

20 вересня 1950 року Рада Міністрів СРСР прийняла Постанову «Про будівництво Каховської ГЕС на Дніпрі, Південно – Українського, Північно – Кримського каналів і про зрошення земель південних районів України та північних районів Криму».

Під час екскурсій діти разом з екскурсоводом Наталією Ільницькою згадали період будівництва Каховської гідроелектростанції, забудову перших житлових кварталів, розташування основних архітектурних об’єктів міста – Літній кінотеатр, Палац культури, адмінбудинок міськвиконкому, спортивний комплекс «Енергія» та інші.

Діти по-новому відкривали для себе історію рідного міста, постать Олександра Довженка та непереможну велич Дніпра.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

 

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН