Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Для ковідних пацієнтів уже готують лікарні другої черги на Херсонщині

Кількість вільних ліжок для заражених коронавірусом у обласній інфекційній лікарні зменшується просто на очах. У перші місяці епідемії їх тут були одиниці, та зараз щодня привозять від трьох до десяти хворих із позитивними результатами тестування на COVID-19.  «На 141 ліжко вже маємо п’ятдесят інфікованих коронавірусом, з них п’ять – у реанімації. Але всі ліжка віддати під цю категорію хворих ми не можемо – максимум, сотню. Не виключаємо, що з такими темпами розповсюдження недуги вільних місць за якийсь час не залишиться, тому вже зараз намагаємося їх «економити». Наприклад, відмовили у запиті на прийом хворого з Миколаївщини – у сусідньому регіоні лікарні поки вщерть не заповнені, й везти його до сусіднього регіону немає сенсу», — каже керівник обласної інфекційної лікарні Херсона Володимир Мітковський.

Директор Департаменту охорони здоров’я Херсонської облдержадміністрації Віктор Короленко доповнює: на одній тільки інфекційній лікарні імені Горбачевського «світ клином не зійшовся». Окрім неї, пацієнтів із підозрою  на пневмонію, викликану COVID-19, будуть приймати чи вже приймають так звані лікарні першої черги. Це клінічні лікарні імені Тропіних та імені Лучанського у обласному центрі, медичні стаціонари у Новій Каховці, Голій Пристані, Генічеську, Олешках, Скадовську. Їхні сумарні «потужності» розраховані на 429 хворих.

Але на той випадок, якщо цього також не вистачить, вступити у  бій із ковідом готуються лікарні другої черги у Білозерці, Нижніх Сірогозах, Нововоронцовці, Новотроїцькому, Чаплинці, можливо — у Горностаївці. А якщо точніше, задіюватимуть їх інфекційні відділення на 15-25 ліжок (загалом ще на 780 місць), які подекуди не використовувалися. «Зараз триває підготовка відділень. Нам потрібні не просто ліжка із білизною, а якісні ліжко-місця, до яких підведені кисневі магістралі. Така модернізація обходиться до сотні тисяч гривень на кожне відділення, і фінансувати її мають районні бюджети. Тож просимо місцеву владу та органи самврядування не затягувати, і надати цій статті витрат першочерговий пріоритет. Адже «аврали» нам не потрібні — вільні ліжка можуть знадобитися незабаром», — наголошує Віктор Короленко. Окрім районних лікарень, у другу чергу пацієнтів із коронавірусом може приймати також госпіталь інвалідів у обласному центрі. Там для цього передбачили окремий корпус .

Новий День. Сергій ЯНОВСЬКИЙ

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН