Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

В карантин херсонські та київські кардіохірурги врятували життя немовляті (відео)

Як в карантин херсонські та київські кардіохірурги врятували життя немовляті.

В роботі дитячого кардіолога найважливіше місце займають пацієнти з вродженими вадами серця. В нашій області щороку народжується до 100 дітей з цією патологією. Більшість потребують хірургічного втручання. До 40 без нього не змогли б дожити і до 1 року.
Кардіохірурги в Україні навчились виправляти більшість з вроджених вад серця, навіть найскладніші з них.

Кардіохірургія вроджених вад серця – це та з небагатьох областей медицини, де наші спеціалісти серед світових лідерів. Для того, щоб операція була успішною, діагноз і підтримання до операції мають бути проведені вчасно і якісно.

На жаль, при деяких вадах стан дитини, яка комфортно почуває себе в утробі мами, різко погіршується в перші дні а то і години життя.

Бурхливий розвиток кардіохірургії призвів до розвитку внутрішньоутробної діагностики вад серця. Коли ми наперед знаємо, що має народитись дитина, яка потребує термінової операції, ми плануємо пологи в лікарні, найближчій до кардіохірургічного центру.

Наша область – одна з найвіддаленіших до кардіохірургічних центрів, тому такі діти мають народжуватись в Києві.

“В самий розпал карантину ЄВ виявила ВВС у плода. Зазвичай в таких випадках вагітна скеровується на консультацію в столицю. Навіть поїзд до Києва не ходив. Тоді ми записали відеоролик зображення серця дитини і передали мейлом в Науково Практичний Медичний Центр Дитячої Кардіології і Кардіохірургії МОЗ України. Отримали консультацію експерта з пренатальної ехокардіографії Куркевича Андрія Казимировича. Він підтвердив наш діагноз, було прийнято рішення про покази для народження дитини в пологовому будинку м. Києва. Вагітна консультована обласним акушером Герман Ю. В. Було визначено покази до народження шляхом кесаревого розтину. В подальшому вагітна спостерігалась перинатологом «Таурт», консультована генетиком, дитячим кардіологом. За кілька днів до пологів поїхала в Київ. Дитина була успішно прооперована в перші години після народження. Що дуже важливо, без використання донорської крові! Замість неї було взято власну кров з пуповини. Вже за 2 тижні після народження я оглядала немовля в Херсоні. Дитина набирала вагу, годувалась груддю і ніхто б не сказав, дивлячись на щасливу маму і немовля, що колись щось було не так. Діти після таких операцій ростуть, розвиваються і нічим не відрізняються від ровесників, – розповіла журналістам “Українського півдня” дитячий кардіоревматолог медичного центру “Taurt-Medical” Таміла Козіна.

Це надзвичайно цінний досвід співпраці приватної і державної медицини. Ні ми, ні наші київські колеги не рахувались з витраченими часом і зусиллями. Життя маленьких херсонців варті цього.

В такому ж режимі були консультовані ще 5 вагітних, хтось потребував до обстеження в Центрі, наприклад МРТ серця плода і таке ін. Це проводиться для вибору оптимального місця народження.

“Ми маємо наміри розвивати Перинатальну програму надалі, як технічно, наприклад, телеконсультації в режимі реального часу, так і організаційно. Сама собою формується команда «Таурт» з лікарів : перинатолога, акушера, дитячого кардіолога, генетика, неонатолога. Нас в цьому підтримують колеги і адміністрація НПМЦДККХ МОЗУ. Така співпраця має велике соціальне значення. Збережені життя і здоров’я. Є і чисто прикладний позитив. Співпрацюючи з такими експертами як Куркевич А К., ми і самі навчаємось, мусимо бути на рівні. Наші пацієнти не мусять їхати до Києва, як це зараз прийнято. Недавно ми консультували вагітну, яка має загрозу переривання вагітності і можливість отримати консультацію без ризику далекої дороги дуже важлива”,- додала в розмові журналістам “Українського півдня” дитячий кардіоревматолог медичного центру “Taurt-Medical” Таміла Козіна.

https://www.facebook.com/https://https://https://https://pivdenukraine.com.ua/wp-content/uploads/2022/02/unnamed-file-4.jpg.com.ua/wp-content/uploads/2022/02/unnamed-file-3.jpg.com.ua/wp-content/uploads/2022/02/unnamed-file-2.jpg.com.ua/wp-content/uploads/2022/02/unnamed-file-1.jpg/videos/1204259333281706

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН