Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Яким був літній туристичний сезон на Херсонщині в умовах карантину

Літній туристичний сезон на Херсонщині завершується. У 2020 році він проходив в умовах карантинних обмежень.

На початку вересня у курортному Скадовську ще є відпочивальники, приїздять родинами, проводяться фестивалі та спортивні чемпіонати. О 9-й від причалу відходить теплохід. За 200 гривень на ньому можна переправитися на острів Джарилгач та повернутися ввечері. Про те, чи багато туристів відвідали цього сезону острів, розповів Євген Акулович – представник фірми-перевізника:

“Потік туристів в цьому році вдвічі менший, ніж в минулому, це пов’язано з карантином та відсутністю фінансів у людей. З травня по липень пасажирів практично не було, вони з’явилися лише наприкінці липня і в серпні, як і у минулі роки. В залежності від напливу відвідувачів, графік змінювався. У слабкі дні був один рейс, а у святкові – по три рейси”.

Зранку на пірсі збираються туристи, щоб їхати на Джарилгач. Серед них Ія, яка приїхала з Миколаєва.

“На Джарилгач ми їздимо що року з двома ночівлями. Нам дуже подобається, їздимо самі й з друзями великою чи маленькою компанією. Звичайно, ті люди які звикли до готелів, їм потрібні зручності, їм там буде не комфортно. Ми просто втікаємо від міського галасу. Море чисте, дельфіни, рапани, краби, джерельна вода”.

На Джарилгачі можна жити в наметах. Велика кількість туристів, для яких відкрили острів, може зашкодити екосистемі, хтось має прибирати сміття, адже це заповідник, – говорить директор одного з пансіонатів Скадовська Анатолій Керекелиця. У самому Скадовську літо розпочалося не просто, – говорить чоловік.

“Тяжко це літо розпочинали. Це було пов’язане з проблемою захворювання. Ми готувалися до відкриття пансіонату. Було багато витрат на придбання захисних засобів. Ми намагалися зробити відпочинок безпечним. Ми сертифікували їдальню, відкрили пляжі згідно карантинних вимог. Сам сезон почався на місяць пізніше. Але люди приїхали, в першу чергу ми оздоровлювали багатодітні сім’ї. Сьогодні всі говорять про туризм, а влада забуває, що в нас є ще й оздоровлення, що Скадовськ – це в першу чергу лікувальний курорт з унікальними властивостями”, – розповів Анатолій Керекелиця.

Тетяна Русакова відпочиває в Скадовську разом з прийомною родиною з 16 серпня. Вже збираються додому. Каже, саме тут дійсно був для них відпочинок.

Херсонець Єгор Протопопов розповідає, що цього року для відпочинку з родиною обрав кемпінг. Хотілося на море, та чутки про випадки захворювання на COVID-19 змусили скорегувати плани. Відпочивали на Арабатській стрілці, – продовжує чоловік.

“В цьому році ми вирішили поїхати в кемпінг, по далі від людей, у більш безлюдне місце. Оскільки епідеміологічна ситуація не дуже сприяла якомусь активному відпочинку з великим скупченням людей, тому ми вирішили від’їхати трохи далі. Це був наш перший досвід відпочинку в наметах, їхали родиною, брали з собою собаку. Дороги наші, звичайно, залишають бажати кращого. Усі продукти брали з собою. Іноді виїздили у найближчий населений пункт. Готували на вогнищі. Ціни в кемпінгах різняться. Ми платили щодобово за стоянку машини та намет. Багато на цю поїздку не витратили. Місце дуже гарне”.

Іван Шевцов говорить, що цього року замість Херсонщини обрав відпочинок на Західній Україні:

“Я тільки що повернувся з відпустки, зазвичай подорожую Україною. Україна дуже велика, цікава, цього року ми побували на Західній Україні. Відвідали багато замків. Західна Україна настільки цікава. Якщо порівнювати з Херсонщиною на Заході туризм більш розвинений. Друзі, які приїжджають з інших регіонів у самому Херсоні нічого цікавого не бачать, тому ми веземо їх на терени Херсонщини. Олешківські піски, Джарилгач”.

Олешківські піски – одна з туристичних локацій на Херсонщині. Розробляти екскурсійні маршрути по Херсонській пустелі почали ще 2010-го року, – говорить директор Національного природного парку “Олешківські піски” Андрій Непрокін. Цього року значно зросла кількість туристів.

“Була ідея розвитку цього напрямку, як рекреаційної зони. Працювати ми почали десь в 2016 році. У нас було перші 262 рекреанта. Потім стрімке наростання. В 17-му році вже було 1251 рекреант. І проведено 122 екскурсії. В 18 році у нас було 2736 екскурсантів. І проведено було 198 екскурсій. З кінця травня по перше вересня у нас вже пройшло 9800 екскурсантів”, – розповів Андрій Непрокін.

Начальник управління туризму та курортів Микола Шаповал говорить, що Херсонщину в Україні знають, в першу чергу, по її морських курортах. Зараз розробляються інші маршрути, які дозволять подовжити туристичний сезон до 31 грудня. До маршрутів увійдуть Олешківські піски та Нижньодніпровський парк. Плавати на байдарках Дніпровськими плавнями можна і взимку, – продовжує чоловік.

“Сезон, як ніколи незвичний. Пандемія внесла свої зміни. Два місяці ми були просто в процесі очікування. І вже влітку почали приймати наших гостей. В зв’язку з тим, що кордони були закриті, але в літній період і дотепер велика кількість гостей до нас приїздить. І навіть деякі перевізники просять сприяти їм, щоб не закривати їхні рейси, оскільки туристи є, їдуть на наші курорти. Відпочивають на наших берегах”.

Суспільне

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН