Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Визначено переможців Всеукраїнського фестивалю театрального мистецтва «Від Гіпаніса до Борисфена»

З 22 по 31 серпня відбувся Всеукраїнський фестиваль театрального мистецтва «Від Гіпаніса до Борисфена». Цьогоріч фестиваль святкував 25-річчя від дня створення. Назва фестивалю походить від давньогрецьких назв річок: Гіпаніс — Південний Буг, Борисфен — Дніпро.

 

Метою заходу є розвиток і популяризація театру в Україні, сприяння творчій самореалізації акторів і режисерів аматорських колективів, їх обміну досвідом й удосконаленню виконавської майстерності.

 

Враховуючи карантинні вимоги та обмеження з метою запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, цього разу до фестивалю приєдналися 20  театральних колективів малих форм з Миколаївської, Одеської, Херсонської, Рівненської, Сумської, Черкаської і Чернівецької, Дніпропетровської, Івано-Франківської  областей. Кількість учасників у кожному колективі не перевищувала 10 осіб.

 

Перегляд театральних вистав відбувався на сцені літнього кінотеатру без глядачів, за встановленим графіком –  дві вистави на день.

 

Організатори фестивалю максимально дотрималися усіх карантинних вимог, а саме: забезпечили обов’язковий температурний скринінг учасників і працівників, залучених до організації та проведення фестивалю; наявність санітайзерів у місцях скупчення людей; обов’язкове носіння захисних масок у приміщенні; заповненість літнього залу на 30 %; дотримання фізичної дистанції між  учасниками не менш ніж 1,5 метри; шахматне маркування посадочних місць; регулярне вологе прибирання та дезінфекція сцени й залу.

 

Під час фестивалю проводилися конкурсні й позаконкурсні вистави від дитячих, молодіжних і дорослих колективів; студентських, експериментальних і незалежних театрів. Це були постанови за творами українських і закордонних класиків, сучасних драматургів і навіть авторські роботи.

 

Учасники фестивалю виступали у чотирьох номінаціях: «Дорослий аматорський театр», «Дитячий аматорський театр», «Молодіжний театр (учбовий театр, студія навчального закладу культури та мистецтв)», «Експериментальний (незалежний) театр (студія)».

 

Провідні фахівці-театрали України проводили для учасників творчі лабораторії, тренінги й майстер-класи. Навчали сценічної мови, бою, пластики, режисури, майстерності актора, інноваційним формам роботи. Важливо, що після навчання кожен керівник отримав сертифікат всеукраїнського рівня про підвищення кваліфікації.

 

Було визначено переможців всеукраїнського фестивалю театрального мистецтва «Від Гіпаніса до Борисфена»:

Гран-прі:
–  Театр-студія «Дев’ятий замок» – Будинок естетики та дозвілля м. Чернівці;
–  Зразковий театр юного глядача «Острів» – Миколаївський міський палац культури «Молодіжний»;
–  Мистецьке об’єднання «Franco-театр» – м. Коломия, Івано-Франківська область;
– Народний театр – Семенівського сільського будинку культури Благодатненської об’єднаної територіальної громади, Миколаївська область;
–  Учбовий театр «Чайка» – Коледж Київського міжнародного університету.

Миколаївська ОДА

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН