Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У Запоріжжі відбулась презентація фільма “Східняк”

Український фільм «Східняк» презентували у Запоріжжі. Як виник задум стрічки та чому постановник не зіграв самого себе, хоча має акторську освіту розповів у програмі “На часі” режисер і сценарист фільму “Східняк” Андрій Іванюк (Енді Іва).

В український прокат фільм “Східняк” вийшов 20 серпня. Це комедійне бадді-муві зняте на основі історій, записаних в щоденник, який режисер вів вісім місяців своєї служби в АТО. Після повернення на мирну землю, Андрій Іванюк каже, що довгий час взагалі не говорив про війну. Ідея ж перенести події війни на екран виникла після того, як йому під час навчання було потрібно написати сценарій і в його основу він вирішив покласти один зі спогадів своєї служби.

Я зрозумів, що цей фільм до певної міри – це моя реабілітація. На сьогоднішній день проблема ПТСР стоїть дуже жорстко і потрібно шукати способи реабілітації. Мені на щастя прийшов такий момент, що моя реабілітація вилилася у цей фільм. Я зміг це все перенести на екран, тим самим пройти курс реабілітації.”

Фільм - це моя реабілітація: Андрій Іванюк презентував у Запоріжжі фільм "Східняк"

Кадр з фільму “Східняк” режисера Андрія Іванюка

У фільмі зображений один день з життя двох бійців – “Бороди” та “Режисера”. Це особиста історія Андрія Іванюка, який тоді служив в 53-й механізованій бригаді. Ветеран бойових дій на сході України розповідає глядачам про свого бойового побратима – вихідця з Донбасу із позивним «Борода». За словами режисера Андрія Іванюка, на війні люди зовсім по-іншому спілкуються, ніж в реальності: “В реальності ми зустрічаємо якусь іншу людину, у нас спочатку відбувається прилаштування. Ми спочатку намагаємося зрозуміти: хто ця людина, що вона, який соціальний статус, вік, як спілкується. На війні у тебе немає цього часу. Тому, що ти весь час зайнятий тобто, ти контролюєш простір навколо. Там, там, там, спалахи, що відбувається. І часу на оце підлаштування немає. І тому є прямолінійність.”

Автор каже, що йому пропонували зіграти у фільмі самого себе. Але він вирішив не розпорошуватись та залишитись в кріслі режисера. Щодо того, чому головну роль у стрічці зіграв український актор театру і кіно Богдан Бенюк, Андій Іванюк пояснив свій вибір так: “Жорсткість, яка відбувається на війні, вона перероджується в певний стиль мовлення – експресію, певну абсцесну лексику. І там зовсім по-іншому розмовляють, є постійне напруження, оця сильна мова. І ось хотілося знайти актора, який за цим всім, за цією експресією, весь час живе оцим життям. І при цьому передати внутрішнє благородство головного героя”.

За сюжетом, “Борода” – невгамовний оптиміст та здатен вирішити будь-яке питання. Ось і цього разу, він – перший, коли треба відправитися в штаб, щоб «вибити» необхідне для забезпечення свого підрозділу. У напарники “Борода” бере з собою молодого новачка “Режисера”. Разом їм доведеться їхати крізь блокпости, прифронтові міста й села, зустрічатись із військовими і цивільними, потрапляючи у різні халепи.

Суспільне

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН