Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Подружжю з Херсонщини діагностували рідкісну хворобу

За повідомленням ДУ «Херсонський ОЛЦ МОЗ України», у Херсонській області виявлено двох осіб (чоловіка та жінку), захворілих на туляремію.

7 серпня з’явилися виразки на шкірі кистей рук та підвищилася температура до 38,5 °C. За медичною допомогою вони звернулися лише 13 серпня. Медики взяли матеріал для дослідження та призначили лікування.

У межах епідрозслідування фахівці лабораторного центру з’ясували, що чоловік працює єгерем, і 3 серпня в лісі знайшов майже мертвого зайця. Під час його обробки м’яса вдома подружжя випадково поранили пальці рук.

За результатами лабораторних досліджень, у біоматеріалі обох пацієнтів виявили фрагменти ДНК збудника туляремії Francisella tularensis.

Що це за хвороба та як можна заразитися?

Туляремія — гостра інфекційна хвороба тварин і людини. Патогенні мікроорганізми вражають насамперед лімфатичну систему і шкіру, селезінку. Хвороба характеризується лихоманкою і загальною інтоксикацією. Після перенесеного захворювання виробляється довічний імунітет.

Збудник туляремії — бактерія Francisella tularensis, або туляремійна паличка. Основним джерелом інфекції для людини є гризуни (ондатри, щури, миші, ховрахи, зайці). Досить часто заражаються мисливці, фермери, заготівельники хутра, м’ясники — після контакту із зараженими тваринами, під час оброблення туш.

Деякі види комах розповсюджують патогенні мікроорганізми через укуси тварин. Крім того, джерелом інфекції може бути вода, забруднена бактеріями. У виробничих умовах можливе зараження і через дихальну систему.

Передавання туляремії від людини до людини малоймовірне.

Які симптоми туляремії?

Інкубаційний період триває від 1 до 30 днів (найчастіше 3–7 днів). Захворювання починається гостро: температура тіла швидко підвищується до 38–40 °C, виникає озноб.

Серед ознак туляремії — збільшення лімфовузлів (пахових або шийних), сильний головний біль, загальна слабкість, запаморочення, порушення свідомості, біль у м’язах, нудота, блювання, почервоніння обличчя та очей, висип, який на 8–12-й день хвороби лущиться та може призвести до пігментації шкіри.

Без лікування хвороба триває довго, супроводжується лихоманкою, нагноєнням уражених лімфовузлів і розвитком ускладнень, небезпечних для життя людини, зокрема, артриту, менінгіту, енцефаліту, пневмонії та інфекційно-токсичного шоку.

Як лікують туляремію та яка профілактика?

Лікування проводять виключно в умовах стаціонару. Пацієнтам призначають антибактеріальну терапію. У жодному разі не радять займатися самолікуванням.

Для профілактики туляремії у людини використовують живу туляремійну вакцину (Ельберта — Гайського). Ревакцинацію здійснюють за показаннями через п’ять років (тварин не вакцинують).

Херсон наизнанку

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН