Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

На Одещині фермери через посуху втратили як озимі, так і ярі культури

Аграрії Одеської області опинилися перед загрозою повного банкрутства, а посівна кампанія-2021 – під загрозою зриву: в регіоні через посуху, крім озимих культур, практично повністю загинули і ярі. Про це повідомила пресслужба Всеукраїнської аграрної ради, пише agronews.ua.

Відзначається, що врожай озимих в області втрачено більш ніж на 300 тис. га. Частина цих площ агровиробники пересіяли яровими культурами – кукурудзою, соняшником, просом. Однак, через несприятливу погоду вони втратили і цей урожай.

«Ми в цьому році два рази сіяли і два рази нічого не зібрали. В Бессарабії 80% господарств, в яких загинули озимі, змогли, зайнявши гроші в банках, посіяти ярі. Станом на сьогодні близько 30% площ вже загинуло. Ще на відсотках 30 бачимо, що немає шансів щось зібрати. Тому приблизно відсотків під 70 – це повторна загибель вже пересіяних культур», – розповів Олександр Денисенко, керівник «Компанії Агро Південь», Білгород-Дністровський р-н Одеської області.

Аграрій додав, що крім посухи полями «пройшлася» і буря, яка перейшла в град. В результаті в його господарстві вибило 82 га соняшнику і 130 га проса.

На урожай ярих сподівалися і в господарстві Юрія Яловчука, ТОВ «Колос», яке знаходиться в Великомихайлівському районі Одеської області. Однак, перспективи невтішні.

«Ми посіяли восени пшеницю, ріпак, ячмінь, а з весною з ярих – теж ячмінь, горох, кукурудзу, соняшник. Всього з 2 тис. га зібрали 500 тонн зерна. Ріпак пропав ще з осені, а врожайність інших озимих – 2-3 ц / га. Тисячу га ми взагалі не збирали. Думали, що за рахунок кукурудзи виправимо становище. Але вона висохла. І всю кукурудзу, яку ми посіяли на зерно, доводиться косити на силос. Маємо надію ще на соняшник, але втрачаємо її кожен день, тому що він також сохне. У нас 450 пайовиків. Згідно з угодою, їм потрібно видати по 2 тонни зерна, на що треба 900 тонн. А ми маємо всього 500, тому зараз прийняли рішення видавати половину», – сказав сільгоспвиробник.

Втрата двох врожаїв та ще й після попереднього неврожайного року – катастрофічна для агровиробників. Зараз нічим платити орендну плату і податки. Аграрії відзначають, що в регіоні наростає соціальна напруга, яке буде тільки посилюватися. Місцеві бюджети недоотримають значні суми коштів.

Агроньюс

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН