Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Через борги населення за житлово-комунальні послуги на Запоріжжі старт опалювального сезону під загрозою

Директор Департаменту житлово-комунального господарства та будівництва облдержадміністрації  Віталій Литвиненко провів обласну селекторну онлайн нараду. Учасники наради обговорили питання підготовки об’єктів житлово-комунального господарства та соціальної сфери Запорізької області до роботи в осінньо-зимовий період 2020/2021 року та стан розрахунків населення за житлово-комунальні послуги.

На онлайн зв’язку перебували керівники галузевих департаментів облдержадміністрації, місцевих органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, Управління Держенергонагляду у Запорізькій області, галузевих підприємств та установ.

Як повідомив Віталій Литвиненко, плановий показник підготовки житлово-комунального господарства за завданням Мінрегіону України станом на 15.08.2020 повинен складати 70%. У цілому по області рівень підготовки відповідає такому рівню.

Зокрема, комплексно підготовлено 70% житлових будинків, 78% закладів освіти, 78% дошкільних навчальних закладів, 76% закладів охорони здоров’я, підготовлено 75,1% котелень, 76,8% теплових мереж.

Проте, не всі території області на сьогодні дотримуються планових показників. Під час наради були заслухані представники  міст  Токмак та Енергодар, Кам’янсько-Дніпровської, Новомиколаївської та Чернігівської райдержадміністрацій щодо проведеної роботи.

Проблемним питанням на сьогодні також є заборгованість за спожитий природний газ теплопостачальних підприємств області перед НАК «Нафтогаз України» – 1 млрд 20 млн грн. Наявність заборгованості та низький рівень розрахунків ставить під загрозу отримання окремими теплопостачальними підприємствами (КП «Токмак біоенергія» та ПрАТ «Бердянське підприємство теплових мереж») номінацій на постачання природного газу на початок опалювального сезону.

Окрему увагу також було приділено необхідності своєчасного проведення повірки комерційних приладів обліку споживання природного газу та  їх облаштування засобами дистанційної передачі даних. Кожного року виконання не в повному обсязі цих заходів призводить до несвоєчасного початку опалювального сезону на окремих об’єктах соціальної сфери  області.

Провідний інспектор управління Держенергонагляду в Запорізькій області Ольга  Брикалова акцентувала увагу на необхідності належної підготовки теплових господарств та своєчасного підписання актів їх готовності до опалювального періоду.

Ускладнює підготовку до опалювального сезону наявність значної заборгованості населення за житлово-комунальні послуги. Незважаючи на те, що згідно статистичних даних станом на 01.07.2020 рівень розрахунків населення  за всі житлово-комунальні послуги з початку року складає 102%, заборгованість за ці послуги залишається критичною та складає 3 млрд 390 млн грн, що лише на 76 млн грн менше ніж станом на 01.06.2020.

Сума заборгованості  за послуги з постачання теплової енергії та гарячої води складає 1 млрд 209 млн грн, за послуги з централізованого водопостачання та водовідведення 333,9 млн грн.

Це значні обсяги коштів, які вкрай необхідні як для підготовки до опалювального сезону, так і для забезпечення якісного надання  житлово-комунальних послуг в цілому.

За підсумками наради керівникам територій рекомендовано провести роз’яснювальну роботу з населенням через місцеві засоби масової інформації, а підприємствам житлово-комунального господарства активізувати роботу з укладання договорів з боржниками на реструктуризацію боргу, проведенню позовної роботи щодо стягнення заборгованості у судовому порядку тощо.

Запорізька ОДА

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН