Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

В центрі Одеси знайшли третю столітню рекламну вивіску

Третю дореволюційну рекламну вивіску знайшли на фасаді будинку на вулиці Толстого, 5, в Одесі. Про це Суспільному розповів архітектор-реставратор Анатолій Ізотов.

За його словами, вивіска поки законсервована під шаром шпаклівки. Його не зчистили, оскільки реставрують перші дві вивіски.

Орендаторка приміщення Марія розповіла, що хотіла відновити фасад будівлі, однак під час робіт виявили знахідку.

У центрі Одеси знайшли третю столітню рекламну вивіску

“Для цього ми почали трохи фарбувати. І побачили, що штукатурка відходить. Почали її ворушити і знайшли там такий гарний малюнок. Повз проходили люди, які виявились фахівцями. Вони архітектори-рестовратори та запропонували її залишити”, – поділилась Марія.

Реставратор Анатолій Ізотов зазначив, що аптека з’явилась у будівлі на Толстого, 5 приблизно у 1906 році. Власником її був голова Одеської фармацевтичної громади Давид Лейбензон.

“Є велика ймовірність того, що зверху над вікнами є надпис “Аптека Лейбензона”, фонову частину ми знайшли”, – розповів Ізотов.

У центрі Одеси знайшли третю столітню рекламну вивіску

На думку реставратора, найбільш кропіткою роботою є пошарове зняття скальпелями верхнів шарів.

“Є ділянки, де ми стамескою обережно знімаємо цей верхній шар цементу. Потім за ним іде ще один растровий шар. Ми покриємо захисним матеріалом від вологи саму поверхню, це буде фінішний етап. І буде конструкція на штативах на віддалені від поверхні – спеціальний захисний екран”, – пояснив Анатолій Ізотов.

Він додав, що аналогів таким вивіскам в Одесі немає.

Зазначимо, будинок на вулиці Толстого, 5 побудували в 1891 році архітектори Яків Тарнопольський та К. Отонн в стилі неоренесансу. Тут зберіглися старовинні ворота, а також оформлення арки та під’їзду ліпниною.

В центрі Одеси знайшли третю столітню рекламну вивіску

Будинок, на фасаді якого знайшли вивіски

У центрі Одеси знайшли третю столітню рекламну вивіскуФото: Суспільне 
Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН