Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У степах Херсонщини відновлюють популяцію сайгаків

У степах Херсонщини, що у Чаплинському районі, розводять сайгаків. Міжнародний союз охорони природи заніс їх до списку тварин, що знаходяться у критичному стані. Відновлювати популяцію взялася китайська компанія.

100 гектарів землі поблизу селища Комиш Чаплинського району огородили спеціальним парканом. Тут є сонячні батареї, відео нагляд та електропастух. Про те, як у розпліднику з’явилися перші тварини, розповів менеджер проєкту з розведення сайгаків Олександр Ткачук.

“Наше підприємство працює в Україні з 2017 року. Розплідник почали будувати 2018-го. Будували його 1 рік. 2019-го завезли перше стадо – це 25 сайгаків. З того часу і до сьогодні стадо збільшилось до 200 голів. Мета роботи нашого підприємства – це збереження та збільшення популяції сайгаків. З комерційних цілей – це продаж тварин у заповідники для наукових досліджень. Ми купували тварин у заповіднику “Асканія – Нова”.

Сайгаки – ровесники мамонтів. Їх популяція досягала 800 тис. особин. Останнім часом їх залишилось по всьому світу 50-60 тис. В Україні – це перше підприємство, яке розводить сайгаків – говорить начальниця Чаплинського управління Держпродспоживслужби в Херсонській області Тетяна Шершнєва.

“Унікальність цього проєкту в тому, що воно розташоване в заповітному степу. Такого в Україні підприємства відсутні. Зараз організовується таке ж підприємство в Генічеському районі , але це ще в перспективі. Державна служба контролює виконання вимог законодавства при їх утриманні. Дослідження матеріалу, яке поставляється на експорт здійснюється регіональною лабораторією. Контроль за здоров’ям тварин здійснює наша державна лікарня ветеринарної медицини”.

Вперше відроджувати популяцію сайгаків розпочали у біосферному заповіднику “Асканія-Нова”, в районі великого Чапельського поду. Починали з 39 особин. Директор заповідника Віктор Гавриленко говорить, – для науковців важливо не тримати тварин в одному місці, а поширювати в інших розплідниках. Херсонськими сайгаками, окрім китайців, цікавляться американці та шотландці.

“Вид дуже перспективний. Чим? Дуже швидко відновлює свою чисельність. Самочка, яка народилася у травні цього року, вона стає зрілою уже у грудні і в травні наступного року уже може привести сайгача, а через рік уже двійні. У них досить часто двійні. Самці в 7 років – це вже старичок. Тому ротація стада досить швидка. Можна швидко злетіти, можна швидко впасти”.

Суспільне

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН