Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

На ринки Херсонщини не допустили до реалізації овочі та бахчові з перевищенням вмісту нітратів

У державних лабораторіях ветеринарно-санітарної експертизи на ринках, які входять до складу Херсонської регіональної державної лабораторії, з 18 по 27 липня 2020 року проведено 925 досліджень рослинної продукції . Під час яких було виявлено 15 випадків перевищення гранично допустимої кількості (ГДК) вмісту нітратів.

Види продукції, в якій виявлено перевищення ГДК:
буряк – 6 випадків;
кабачки – 2 випадки;
помідори – 1 випадок;
дині – 6 випадків.

У всіх випадках вміст нітратів перевищує гранично допустиму концентрацію не більше, ніж у 2 рази. Овочі та бахчові не допущені до реалізації.
Останнім часом на українському ринку дедалі більшої популярності набувають нітрат-тестери. Вони нібито здатні швидко та легко вимірювати вміст нітратів у харчових продуктах.

Це прилад з кольоровим дисплеєм, в який запрограмована таблиця ГДК (гранично допустимої концентрації) нітратів на кожен фрукт або овоч. Принцип роботи нітрат-тестерів базується на вимірюванні електропровідності овочів або фруктів, однак на електропровідність можуть впливати не лише нітрати, а й сульфати, хлориди, фосфати та інші солі, які суттєво будуть змінювати досліджуваний показник.

Овочі та фрукти містять в своєму складі різні солі, такі як солі магнію, кальцію, калію тощо.

Рослини, в залежності від місця і умов вирощування, можуть містити різну кількість та склад солей, і при вимірювані нітрат-тестером неможливо відокремити солі від нітратів.

При вимірюванні нітратів нітрат-тестером в різних точках одного і того ж продукту можна отримати показники, що різняться. Це свідчить про те, що розподіл солей нерівномірний. Наприклад, у кавуна ближче до шкірки м’якоть не така солодка, це і дає різні результати вимірювань.

Калібрування такого приладу не проводиться, що суттєво знижує достовірність отриманих даних. Похибка вимірювання нітрат-тестерів становитиме біля 30%, а за недотримання методики – до 300%.

В основу ж роботи професійних нітратомірів покладений принцип прямого потенціометричного вимірювання іонів NO3 у водному розчині. Перед проведенням вимірювання проводиться калібрування приладу шляхом визначення електрорушійної сили у хімічних розчинах нітрату калію з точно відомими концентраціями (мінімальною і максимальною для даного нітратоміра). Ця процедура дає можливість приладу встановити залежність між значеннями електрорушійної сили і концентраціями нітрат-іонів у розчині та побудувати у пам’яті калібрувальний графік.

Цей метод точний, похибка вимірювання в досліджуваних зразках 10% за умови дотримання методики вимірювання.

Коректне вимірювання вмісту нітратів у овочах чи фруктах можна провести лише в акредитованих лабораторіях.

Головне управління Держпродспоживслужби в Херсонській області

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН